26 жовтня 2022, 14:24

На РЖД транспортний колапс, експорт вугілля впав: Reuters дізнався про великі проблеми Москви

Експорт російського вугілля в Азію обвалився через транспортний колапс на РЖД.

На РЖД транспортний колапс, експорт вугілля впав: Reuters дізнався про великі проблеми Москви

Спроба розгорнути російський сировинний експорт на Схід породила транспортний колапс у мережі Російських залізниць (РЖД), яка не справляється з потоками вантажів, що вивозяться до Китаю.

Російські вугільники, що потрапили під європейське ембарго й опинилися під загрозою зупинки видобутку на Кузбасі, домовилися про постачання у КНР і у серпні вивезли рекордні 8,5 млн тонн. Але у вересні експорт обвалився на 20%, незважаючи на те що китайським покупцям пропонуються знижки у 50% від ринкової вартості.

Китайці раді закуповувати вугілля за півціни, але проблеми виникли на залізницях, які захлинаються у заторах із вагонів, розповіли журналістам інформаційного агентства Reuters місцеві трейдери.

За словами одного з них, продавці з РФ або фірми, що видобувають вугілля, масово повідомляють покупців, що змушені зупинити поставки через гострий дефіцит транспортних потужностей. Ситуація настільки важка, що затримки у постачанні розтягуються на тижні.

"Накопичується безліч залізничних вагонів, на станціях біля портів утворюються пробки. Витрати часу на рейс суттєво зростають", - розповів Reuters людина з російської транспортної галузі.

Експерти зазначають, що після введення повного ембарго на російське вугілля з боку Євросоюзу Росія втратила найбільший для себе ринок збуту. Намагаючись урятувати галузь від банкрутства, росіяни хочуть перенаправити вугілля до Азії. Ситуація для Москви є настільки критичною, що на вугілля пред'явлені величезні знижки.

Російський бюджет втрачає великі гроші, намагаючись продати хоч якісь обсяги вугілля.

"Кремль вже добрий десяток років розповідає про "поворот на Схід". Виявилося, що коли смажений півень клюнув, у цьому повороті навіть кінь не валявся. Залізниця передбачувано не в змозі одномоментно замістити всі транспортні потужності, що випали та втрачені через блискучу політику Путіна, що втратив європейський ринок, а запас за пропускною спроможністю передбачувано "встромився" у проблеми транспортних вузлів, які теж потрібно розвивати: будувати додаткові термінали, під'їзні шляхи, бази та території перевалки й зберігання вантажів і багато, багато іншого. І це неможливо зробити ні за рік, ані навіть за три-п'ять років. Це програма на довгі роки, пов'язана з плануванням експорту та виробництва", - пише у своєму "Телеграм" російський економічний аналітик Анатолій Несміян.

З початку березня ціни на російське вугілля впали майже вдвічі, тоді як на постачання з інших країн підскочили на 30-40%.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини