14 листопада 2022, 14:22

Казахстан завдав удару у спину РФ: вивезення російського зерна до Китаю заблоковано

Казахстан зриває масштабні поставки зерна з РФ до країн Центральної Азії.

Казахстан завдав удару у спину РФ: вивезення російського зерна до Китаю заблоковано

Розворот російського експорту на Схід зазнає невдачі. "Друзі" Москви активно використовують її катастрофічне становище, в якому країна-агресор опинилася після вторгнення в Україну. Європейські ринки закриті для РФ, а при побудові логістичних маршрутів експорту на Схід кожна країна диктує свої умови. Мало того що сировину та продукцію Росії доводиться продавати за мізерно маленькими цінами, так ще й доставка обходиться надто дорого.

Черговий удар прийшовся з боку Казахстану. На катастрофічне становище поскаржився віце-президент Російського зернового союзу (РЗС) Олександр Корбут, пишуть "Ведомости".

Через Казахстан поставки російського зерна залізницею до країн Центральної Азії та Китаю заблоковано, стверджує він. Виною тому високі транзитні тарифи Казахстанських залізниць: перевезення зерна на таких умовах для РФ стало збитковим.

Транзит територією Казахстану приблизно вдвічі дорожчий, ніж усередині Росії. Але це тільки за даними РЖД, у реальності ж різниця значно більша. Якщо російський маршрут коштує 600-630 рублів за тонну, то за такий самий відрізок перевезення територією Казахстану доведеться заплатити вже 3150-3300 рублів.

Це пов'язано з тим, що транзитний тариф прив'язаний до курсу швейцарського франка, а не долара, який штучно тримає російська влада.

Зерно не доїжджає до імпортерів, що грає на руку Казахстану, який реекспортує товар з РФ. 

Російська сторона вже "плакалася" та намагалася домогтися зниження тарифів Казахстанськими залізницями, але марно.

Нагадаємо, Китай закупив 51% усієї пшениці світу.

Раніше впав експорт російського вугілля в Азію через транспортний колапс на РЖД.

Як повідомлялося, жовтневі доходи РФ від експорту нафти пробили дно, але у грудні на країну-агресора чекає катастрофа.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!!

Автор: Марина Журавлева

Останні новини