15 листопада 2022, 15:32

На мінімумі: Bloomberg повідомив про різке падіння доходів Росії від продажу нафти

Доходи РФ від продажу нафти впали до мінімуму з лютого 2022 року.

На мінімумі: Bloomberg повідомив про різке падіння доходів Росії від продажу нафти

У період з 4 по 11 листопада Росія отримала за нафту всього $118 млн. Це мінімум за останні 8 місяців війни. Про це повідомило впливове американське агентство Bloomberg.

У середньому падіння доходів Росії від продажу "чорного золота" на місяць становило $4 млн. Особливо сильний обвал стався в останній тиждень. Причиною тому були кілька факторів: зниження експортного мита на нафту до $5,83 з бареля, а також очікування санкцій, через які росіяни були змушені надати клієнтам великі знижки. Так, російська марка Urals зараз торгується у середньому за ціною в $25,5 за барель.

Намагаючись компенсувати втрату європейського ринку, РФ почала активніше торгувати з Азією: Китаєм, Індією, Туреччиною, ОАЕ та Шрі-Ланкою. Сьогодні близько двох третин усієї російської нафти йде на Азію. До війни, розв'язаної Кремлем проти України, азійський експорт становив дві п'ятих.

Ці зусилля з перекидання обсягів на азійський ринок мало розв'язують проблеми Росії, зазначають експерти. Сьогодні на добу РФ експортує туди приблизно 2,9 мільйона барелів на добу. До Європи обсяг добових поставок упав до 0,7 млн барелів, і цей показник стрімко знижується.

Такий тренд фіксують у зв'язку з прийдешніми санкціями проти РФ у Європі. Уже 5 грудня, як очікується, почне працювати система граничних цін для російської нафти у якості покарання за агресію проти України. Під санкції ризикують потрапити ті компанії, які братимуть участь в експорті російської нафти танкерами за ціною, що перевищує встановлену Заходом межу.

Яка саме це буде ціна, поки що невідомо, ймовірно, понад $60 за барель.

Росія може спробувати обходити санкції за допомогою одного з останніх своїх союзників - Ірану. Однак, як вважають експерти, обсяги цієї допомоги будуть мізерними.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що ціни на нафту змінилися через зростання долара та "коронавірусні" новини з Китаю.

Ми також писали, що різко обвалився експорт російської нафти китайськими НПЗ.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини