24 листопада 2022, 15:52

Польща та країни Балтії заблокували пропозицію щодо "стелі цін" на російську нафту: у чому причина

Європейські чиновники відклали визначення граничної ціни на нафту з Росії.

Польща та країни Балтії заблокували пропозицію щодо "стелі цін" на російську нафту: у чому причина

Європейський союз поки що не зміг узгодити граничну ціну на російську нафту. Очікувалося, що остаточне рішення буде затверджено на зустрічі 23 листопада, однак цього не сталося через позицію Польщі. Варшава заблокувала пропозицію встановити ціну на рівні 65 доларів за барель, вважаючи такий варіант занадто щедрим для Москви.

Як повідомляє Bloomberg, більшість європейських країн підтримують саму ідею встановлення "стелі цін" на "чорне золото" з РФ, але суперечки тривають безпосередньо навколо ціни. Польща та країни Прибалтики впевнені, що гранична ціна на російську сировину має бути встановлена на рівні 30 доларів за барель, тобто вдвічі менша, ніж пропонують країни "Великої сімки", зазначають джерела Politico.

Своєю чергою, Греція, судноплавна галузь якої значною мірою задіяна у транспортуванні нафти, впирається, не бажаючи опускатися нижче 70 доларів за барель.

Повідомляється, що обговорення продовжаться у четвер під час зустрічі глав Міненерго держав-членів ЄС. Міністри також обговорюватимуть заходи щодо стримування цін на природний газ.

За інформацією Reuters, міністрам під час сьогоднішніх переговорів не вдалося домовитися про обмеження цін на "блакитне паливо". Розбіжності затримали інші заходи щодо пом'якшення гострої енергетичної кризи, зокрема запуск спільних закупівель газу в ЄС, зазначає агентство.

Раніше у Мінфіні США пояснили механізм роботи "стелі цін" на російську нафту. Обмеження набудуть чинності з 5 грудня.

Нагадаємо, до кінця листопада Росія втратила 90% європейського ринку нафти. За рік сукупний обсяг поставок російської сировини в Європу скоротився з 1,6 до 0,6 млн барелів на день.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини