6 грудня 2022, 21:54

Затор із нафтових танкерів: чому Туреччина продовжує блокувати російську нафту

Стали відомі назви деяких російських суден, які Анкара не пропускає через протоки.

Затор із нафтових танкерів: чому Туреччина продовжує блокувати російську нафту

Біля берегів Туреччини, як і раніше, спостерігається пробка з російських нафтових танкерів. Загальна кількість заблокованої сировини з РФ становить близько 18 млн барелів, інформує Bloomberg.

Перед протокою з боку Чорного моря стоять 20 суден, серед них "Леді Марія", "Леді Арія", Caminero, Roschem 2, "Капітан Бармін", "Генерал Скобелєв" й інші.

Відомо, що деякі з танкерів, що "застрягли", мають на борту вантаж із Казахстану. За непідтвердженою інформацією, 19 танкерів везуть казахстанську нафту КТК і лише один везе в Індію російську нафту Urals. Утім, не факт, що ці "відомості" не вкинуті російськими джерелами. Цілком можливо, що "Юралс" везе набагато більшу кількість танкерів.

До речі, видання пише, що на практиці казахстанська нафта не має піддаватися санкціям, але той факт, що судна вийшли з російського порту, може сприяти занепокоєнню Анкари з приводу підтвердження їхнього страхового статусу.

Туреччина вимагає, щоб у капітанів кораблів були необхідні документи від компаній, які їх страхують. Документ має гарантувати страхове покриття у турецьких водах, водночас є необхідна умова: вантаж (нафту) має бути куплено за ціною не більше 60 доларів за барель.

Судна, що везуть нафту, поки що не надали такі документи, тому простоюють біля проток Босфор і Дарданелли.

Як раніше повідомлялося, учора біля берегів Туреччини утворився затор із 19 російських нафтових танкерів.

Нагадаємо, в Єврокомісії наголосили, що угода щодо "цінової стелі" на нафту з РФ передбачає перехідний період.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини