12 січня 2023, 11:39

Білорусі приготуватися: ЗМІ озвучили перші деталі 10-го санкційного пакета ЄС проти РФ

До початку лютого та саміту Україна – ЄС у Брюсселі хочуть ухвалити 10-й пакет санкцій ЄС проти РФ.

Білорусі приготуватися: ЗМІ озвучили перші деталі 10-го санкційного пакета ЄС проти РФ

У Брюсселі хочуть ще до початку саміту Україна - ЄС, який відбудеться у Києві у лютому, ухвалити 10-й пакет санкцій проти РФ. Однак каменем спотикання знову може виявитися Угорщина.

9-й пакет санкцій проти РФ був ухвалений країнами ЄС ще у грудні 2022 року. Водночас одразу низка країн була незадоволена санкціями, вважаючи, що вони мають бути жорсткішими, інформує ресурс PAP.

Однак його ухвалили, щоб продемонструвати єдність лідерів ЄС. Декому все ж довелося піти на поступки, щоб свої підписи під документом поставили всі 27 лідерів ЄС.

Останні два дні в ЄС активно працюють над 10-м санкційним пакетом. На це натякнула і глава ЄК Урслуа фон дер Ляєн. При цьому вона заявила, що під санкції мають потрапити й ті, хто активно надає військову допомогу РФ, включно з Білоруссю та Іраном.

Новину про санкції підтвердив і представник Польщі в ЄС Анджей Садош, заявивши про прискорений процес роботи над 10-м пакетом. Для цього є дві причини: саміт Україна - ЄС і річниця війни в Україні.

Самі ж дипломати з ЄС дуже неохоче говорять про 10-й пакет санкцій, щоб не розгубити ефект несподіванки для РФ.

Відомо, що під санкції мають потрапити російські алмази. Щорічно від їхнього продажу РФ отримує до бюджету близько 4,5 млрд євро. Також під санкції потрапить продукція, яку можна використовувати у військових цілях. До чорного списку потраплять нові фізичні особи, відповідальні за війну РФ проти України.

Під санкції потрапить і Білорусь. Це стосуватиметься тих сфер, де Мінськ і Москва активно налагодили співпрацю. Сюди буде включено й оборонний сектор.

Щоб ухвалити 10-й пакет санкцій, буде необхідна одностайність усіх 27 членів ЄС. Як завжди, Будапешт може не погодитися з низкою прізвищ росіян, проти яких спрямовані санкції.

Не так давно глава МЗС України закликав Захід запровадити санкції проти патріарха Кирила й оборонного сектора РФ.

Раніше ми повідомляли, що ще 11 січня МЗС Швеції натякнуло на підготовку нових санкцій з боку ЄС проти РФ.

Нагадаємо, батько Кіркорова прокоментував нові санкції України проти його сина Філіпа.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини