2 лютого 2023, 12:54

Удар у спину від "братів-слов'ян": Болгарія та Сербія будують газопровід, щоб не залежати від Росії

Щоб обійтися без російського газу, а також необхідності кланятися непередбачуваному та норовливому "старшому брату", болгари та серби вирішили почати будівництво газопроводу.

Удар у спину від "братів-слов'ян": Болгарія та Сербія будують газопровід, щоб не залежати від Росії

Міністр енергетики Болгарії Россен Христов повідомив про те, що Болгарія почала капітальне будівництво газопроводу у Сербію. Його протяжність становить 170-кілометровий газопровід, а пролягатиме він від болгарського Нового Іскіру до сербської Ніші, інформує агентство Reuters.

Сербія, яка також уже почала будівництво трубопроводу на своїй території, причому ще у лютому 2022 року, повністю завершить його підготовку до найближчої осені.

Примітно, що цей новий газопровід частково фінансується країнами ЄС. Він надасть як Сербії, так і Болгарії доступ до неросійських поставок із Південного газового коридору та терміналів СПГ у Греції та Туреччині. Труба дасть змогу "блакитному паливу" одразу у двох напрямках і диверсифікує маршрути, що з'єднують Болгарію з європейською газовою мережею.

Цей проєкт буде введено в експлуатацію вже до кінця 2023 року, що дасть змогу Болгарії та Сербії практично повністю уникнути газової залежності від Москви.

Нагадаємо, у Росії впав видобуток газу більш ніж на 10% - Росстат розкрив вельми тривожні для Кремля цифри.

Як раніше повідомлялося, ціна на російську нафту Urals обвалилася за минулий рік більш ніж на 40%.

Додамо, італійська компанія Edison переходить на скраплений газ із США, її оператори зайняті заміщенням поставок із Росії.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини