7 лютого 2023, 10:05

У РФ проблема з продажем зерна: ЗМІ озвучили деталі та цифри збитків

У Росії через санкції 46% підприємств не знають, куди продати зерно.

У РФ проблема з продажем зерна: ЗМІ озвучили деталі та цифри збитків

Через санкції з боку Заходу російські аграрії зазнають великих збитків. За підсумками 2022 року не вдалося продати близько 10 млн тонн "рекордного врожаю" зернових. Зерно досі залишається у сховищах.

Зазвичай РФ вдається у першій половині сільськогосподарського року реалізувати до 70% свого врожаю. Однак картина показала, що на сьогодні вдалося продати лише 50-56%, інформує The Moscow Times.

Джерело повідомляє, що вдалося провести невелике опитування серед російських аграріїв. Вони зізналися, що від 37 до 80% врожаю минулого року все ще перебуває у зерносховищах.

А ось експерти з консалтингової компанії "Яков і партнери" стверджують, що 46% компаній з РФ навіть не знають, куди їм продати своє зерно. Йдеться про 10 млн тонн зерна.

Зараз РФ через нездатність продати зерно недораховується 260 млрд рублів. Якщо ситуація й надалі буде такою жалюгідною, то ця сума тільки збільшуватиметься. Щоб не бути у збитках щомісяця, РФ доведеться реалізовувати до 4 млн тонн зерна, що є рекордними цифрами.

У Мінаграрполітики України заявили, що через саботаж з боку РФ з українських портів на добу виходить дуже мало кораблів із зерном. Якщо у січні йшлося у середньому про 2,7 танкера на добу, то на початку лютого цифра становила 2,5.

В останній тиждень січня Україні вдалося експортувати на 1/3 менше зерна, ніж на початку поточного року.

Раніше експерт Семиволос розповів про те, як Ердоган скористався нездатністю Путіна блокувати "зернову" угоду.

Нагадаємо, влада Литви закликала не вестися на пропозицію Лукашенка почати постачати українське зерно Заходу через коридор із Білорусі.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини