15 лютого 2023, 13:32

США та ЄС планують подвійний фінансовий удар по Росії за вторгнення в Україну – Reuters

До річниці вторгнення російської армії в Україну Москва отримає новий фінансовий удар від Євросоюзу та США.

США та ЄС планують подвійний фінансовий удар по Росії за вторгнення в Україну – Reuters

Санкції, які Європейський союз планує запровадити проти найбільших приватних російських банків "Альфа-банку", "Тінькофф Банку" та "Росбанку", передбачають відключення організацій від системи SWIFT. Очікується, що ЄС погодить нові санкції до річниці російського вторгнення в Україну 24 лютого.

Про це пише інформаційне агентство Reuters із посиланням одразу на два джерела у дипломатичних колах. Ба більше, удар по Росії буде подвійним, оскільки посилення санкцій проти найбільших банків РФ планує і Вашингтон.

Першим про можливі санкції ЄС проти найбільших російських приватних банків напередодні повідомило впливові американське видання Politico. Журналісти змогли дізнатися, що "Альфа-банк" планується відключити від SWIFT. Під обмеження можуть потрапити й три інші фінансові організації, уточнювали у Politico.

Пізніше Bloomberg повідомив, що, крім Альфа-банку, під санкції можуть потрапити "Тінькофф Банк" і "Росбанк".

Обмеження можуть бути також введені проти Фонду національного добробуту, писало агентство, не уточнюючи, про які заходи йдеться. Обговорюються і санкції проти російської пропаганди, суден, що перевозять вкрадене в Україні зерно, а також експорту російського асфальту та гуми.

Про які санкції проти російських банків ідеться, Bloomberg не уточнював. Але з публікації Reuters випливає, що у всіх випадках планується відключення від банківської системи Swift, яка використовується для переказу грошей між банками.

Євросоюз також обговорює обмеження проти судноплавної компанії, що базується у Дубаї, яка допомагає Росії перевозити нафту.

США також розглядають можливість розширити санкції проти пов'язаних із Росією банків, щоб запобігти обходу вже введених обмежень, заявило джерело Reuters у Білому домі. Про які банки йдеться, агентство не уточнює.

Під європейські санкції, як очікується, не потрапить "Газпромбанк". Одне з джерел Reuters сказало, що будь-яка спроба запровадити обмеження проти нього зустріне опір через його важливість для оброблення платежів за російський газ.

Нагадаємо, у Росії забили на сполох аграрії, які переживають, що якщо Європа введе санкції на закваски, у них не буде сметани.

Як раніше повідомлялося, Туреччина попередила РФ, що лазівка обходу санкцій тепер закривається.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини