22 лютого 2023, 15:08

Захід розсекретив "таємний флот" Росії та починає арешти танкерів – Reuters

Створення "секретного флоту" обійшлося Росії щонайменше у 2,2 мільярда доларів, з яких 1,4 мільярда доларів було витрачено на купівлю танкерів.

Захід розсекретив "таємний флот" Росії та починає арешти танкерів – Reuters

"Тіньовий флот" із сотень танкерів, які старанно збирали російські нафтовики, щоб возити нафту в обхід обмежень Заходу, потрапив на радари європейської влади, яка починає заарештовувати контрольовані Москвою судна.

20 лютого в Албанії у порту Дуррес на березі Адріатичного моря було заарештовано танкер під прапором Ліберії, який місцева поліція підозрює у контрабандному перевезенні російської нафти, передає Reuters.

Арешт (перший з моменту набрання чинності ембарго ЄС на нафту та нафтопродукти з РФ) став можливий завдяки даним розвідки, які показали, що судно перелило російську нафту в одному з грецьких портів.

Команду танкера (22 людини) заарештували для слідчих дій. Тижнем раніше іншому танкеру заборонили заходити в іспанський порт, підозрюючи його у контрабанді нафтопродуктів, що потрапили під санкції.

Загалом у розпорядженні російських нафтових компаній міг опинитися "тіньовий флот" розміром до 600 суден, з яких приблизно 400 - нафтові танкери, оцінює сировинний трейдер Trafigura, у минулому великий клієнт Роснефти. Як правило, це старі танкери, призначені на металобрухт: середній вік суден, що виходять з нафтопортів Балтійського моря, становить майже 20 років, розповіли "Рейтер" трейдери, які працюють у регіоні.

За оцінюванням VesselsValue, створення "секретного флоту" коштувало Росії щонайменше 2,2 мільярда доларів, з яких 1,4 мільярда доларів було витрачено на купівлю танкерів.

Принаймні один власник таких суден уже ідентифікований владою Євросоюзу. Це зареєстрована у Дубаї SUN Ship Managemen, якій державний Совкомфлот передав майже всі свої танкери у квітні 2022 року - загалом майже 100 одиниць.

За даними Politico, ЄС розглядає можливість санкцій проти компанії, звинувачуючи її у допомозі Росії з обходом санкцій.

Раніше Індія відмовилася рятувати російську нафтову галузь від ембарго на дизель.

Ми також писали, що "таємний флот" російських нафтових танкерів "потоплять" санкціями ЄС.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини