14 березня 2023, 19:30

Кремль відроджує практику СРСР: у росіян відберуть останні заощадження

Російська влада позичить у росіян на війну в Україні за допомогою "патріотичних" облігацій.

Кремль відроджує практику СРСР: у росіян відберуть останні заощадження

Кремль почав здувати пил із практик сталінського СРСР, щоб залатати дірку у федеральному бюджеті, яка розростається. З 24 лютого 2022 року вона досягла 6 трлн рублів і продовжує збільшуватися.

Тепер офіційна Москва хоче позичити гроші у населення за допомогою так званих "патріотичних" облігацій. Мінфін уже спрямував до уряду відповідну пропозицію. Чиновники пропонують поширення цінних паперів за допомогою банків і фінансових платформ. Їхній випуск внесуть до плану "забезпечення фінансового суверенітету" Росії пропозицію, пише "Интерфакс".

У 2017 році, на третій рік війни на Донбасі, Мінфін уже позичив гроші у росіян за допомогою облігацій федеральної позики для населення (ОФЗ-н). Однак тоді Кремль намагався грати у благородство, позначивши метою цього маневру "підвищення фінансової грамотності". У березні 2022 року Мінфін призупинив випуск "народних ОФЗ".

Однак рік повномасштабної війни значно спустошив російський бюджет. Зараз Кремль гостро потребує грошей: розраховувати на нафтогазові доходи більше неможливо, а за перші два місяці 2023 року витрачено понад 80% річного бюджету.

До речі, подібну практику народних позик використовували у СРСР. Однак власників тих паперів просто обдурили: влада спочатку оголосила дефолт, а потім перестала існувати.

Аналітики кажуть, що і цього разу гроші населення навряд чи допоможуть бюджету, а ось люди позбудуться своїх заощаджень.

Нагадаємо, три місяці поспіль Москва продає свою нафту з величезними знижками. Незважаючи на щедрі дисконти від Москви, охочих укласти угоду з РФ небагато: країни побоюються потрапити під західні санкції через співпрацю з агресором.

А у грудні минулого року Центробанк РФ провів емісію 2,4 трлн рублів за рахунок операцій з Фондом національного добробуту.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Анастасия Югова

Останні новини