16 березня 2023, 15:02

У "Газпрому" великі проблеми: Несміян розповів, що чекає на компанію після смерті Путіна

Після смерті Путіна та поразки РФ у війні з Україною "Газпром" піде з молотка для отримання коштів на репарації за завдані збитки, заявив експерт.

У "Газпрому" великі проблеми: Несміян розповів, що чекає на компанію після смерті Путіна

За підсумками 2022 року чистий прибуток російського "Газпрому" впав більш ніж утричі, до 747 млрд рублів, випливає з фінансового звіту компанії, повідомляє "Коммерсант".

У 2021 році "Газпром" звітував про чистий прибуток у 2,684 трлн руб. Ба більше, експерти зазначають, що далі ситуація для компанії буде набагато гіршою, оскільки 2022 рік - це останній відносно "нормальний" рік для Росії. Далі показники діяльності "Газпрому" будуть набагато гіршими. До кінця 2022 року й особливо тепер і обсяги експорту, і видобуток, і виручка "Газпрому" стрімко впали.

Ситуація така, що підсумком 2023 року може бути не прибутковість, а збитковість "Газпрому" з негативною тенденцією у майбутньому. Це абсолютно не дивно: європейський ринок упав для "Газпрому" на 500%, порівнянного зростання на інших напрямках не тільки немає, а й незрозуміло, як узагалі його можна домогтися.

Відомий російський блогер і економічний аналітик Анатолій Несміян у своєму Telegram-каналі зазначає, що плани РФ замінити європейський ринок на Туреччину та Китай навряд чи можна реалізувати у нинішніх умовах.

За його словами, після смерті Путіна та поразки РФ у війні з Україною "Газпром" може піти з молотка для отримання коштів на репарації за завдані збитки.

"До чого все йде, зрозуміло. Коли нас спіткає важка втрата, однією з вимог капітуляції буде передача російських активів зарубіжним структурам, зокрема й на сплату понесених ними збитків. І передавати активи будуть за актуальними цінами, тобто за зовсім смішні гроші. І якщо зараз це здається занадто сміливим припущенням, то рочки через два-три чому б і ні. Посадіть недоумка керувати ринковим кіоском, він його розорить за кілька місяців. З найбагатшою державою та найбільшими світовими компаніями все те саме. Просто часу йде побільше, а так різниці ніякої", - зазначив експерт, натякаючи на "економічні таланти" Путіна.

Нагадаємо, експерти прогнозують серйозні проблеми для російської газової галузі на тлі нових санкцій США.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини