22 березня 2023, 11:54

Китай відмовився підписувати новий газовий контракт із Путіним – у "Газпрому" катастрофа – ЗМІ

Росії відчайдушно потрібен новий газовий контракт із Китаєм через катастрофічну ситуацію у "Газпрому", однак Сі відмовив Москві.

Китай відмовився підписувати новий газовий контракт із Путіним – у "Газпрому" катастрофа – ЗМІ

Оформлений з помпою візит до Москви голови КНР Сі Цзіньпіна завершився без ключового рішення, якого багато років чекають у Кремлі, пише Finanz.

Незважаючи на те що президент Росії Володимир Путін називав Сі "дорогим другом" і заговорив китайською, піднімаючи тост за його здоров'я, китайська делегація не підписала нового контракту на купівлю російського газу та будівництво труби "Сила Сибіру - 2".

Путін запропонував Китаю 100 млрд кубометрів газу щорічно (у 6 разів більше, ніж "Газпром" качає зараз) і заявив, що проєкт нового газопроводу потужністю 50 млрд кубів на рік практично узгоджено.

Але у спільній заяві, яку підписав Сі, про трубу немає ні слова та йдеться лише про "зміцнення партнерства" в енергетиці. У заяві для преси Сі не сказав про російський газ нічого.

Китайський контракт відчайдушно потрібен "Газпрому", який втратив європейський ринок і втратив більш ніж половину експорту минулого року. Прокачування газу в Європу впало до рівнів останніх років СРСР, а цього року повернеться до часів Брежнєва й Андропова.

"У "Газпрому" катастрофічна ситуація з експортом", - сказало Reuters джерело, близьке до компанії. Китай цього року купить 22 млрд кубометрів газу - у 7 разів менше, ніж до війни споживав Євросоюз. Вартість цих поставок - $290 за тисячу кубометрів, тоді як контрактні ціни для Європи - $1000 у грудні, оцінює аналітик БКС Рональд Сміт.

Знижка сягає 70%, але проблема у тому, що Китаю "додатковий газ просто не потрібен", каже Батт Одгерел, старший аналітик Energy Policy Research Foundation.

Китай не хоче повторювати помилку Європи та має намір диверсифікувати постачальників, тим паче, що проблем із цим немає: США, Катар і Австралія хочуть продавати газ, вказує він: "Це ринок покупця. І якщо тільки Росія не виступить із надзвичайно привабливою пропозицією, Китай може чекати стільки, скільки хоче".

Раніше ми писали, що Туреччина відмовляється від створення російського "газового хаба".

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини