30 травня 2023, 15:44

У "Газпромі" "заплакали": ціни на газ у Європі впали до 2-річного мінімуму

Надії Кремля, що Європа не зможе без російського газу, виявилися марними.

У "Газпромі" "заплакали": ціни на газ у Європі впали до 2-річного мінімуму

Ціни на природний газ на європейському ринку впали до дворічного мінімуму. Однією з ключових причин є перехід Німеччини на сонячну енергію.

Про це пише впливове видання Bloomberg у статті під назвою: "Падіння цін на газ принесло полегшення Європі після енергетичної паніки".

Сьогодні ціни на блакитне паливо на європейському ринку нижчі, ніж були ще у середині 2021 року - до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, що спричинило найгострішу енергетичну кризу у регіоні. Європа успішно пройшла стресовий період, незважаючи на майже повне припинення поставок російського газу.

Ф'ючерси на газ у ЄС у нинішньому 2023 році подешевшали на дві третини, що позитивно вплинуло на економіку регіону та послабило інфляцію. Те, що відбувається, позбавило Кремль можливості знову застосовувати щодо європейців енергетичний шантаж.

Ще рік тому вартість ф'ючерсів у 4 рази перевищувала ту, що є зараз. Тоді низка країн була змушена відкласти програму переходу на зелену енергетику та відроджувати вугільну генерацію, щоб стабілізувати систему через скорочення поставок газу з РФ.

Однак сьогодні ситуація кардинально змінилася. Експерти впевнені, що і з майбутнім зимовим сезоном проблем не буде. Ймовірно, газові сховища Європи будуть заповнені на 100% ще до кінця літа. Уже зараз вони заповнені на 67%.

Сьогодні вартість газу впала нижче 25 євро за мегават-годину.

Причин таких низьких цін кілька:

- збільшення імпорту СПГ до Європи замість російського газу;

- прогноз експертів, що зима 2023-2024 років буде м'якою;

- економічні негаразди Китаю, у зв'язку з чим впав попит на енергоресурси;

- перехід Європи на зелену енергетику, зокрема на сонячну та вітрову генерації.

Послаблення цін на газ вплинуло і на вартість товарів, що сповільнило інфляцію.

Важливо, що, на думку експертів, нинішнє здешевлення вартості газу ще не кінець. Очікується подальше падіння навіть нижче 20 євро за мегават-годину. Завдяки цьому промисловість Європи зможе відновитися, надолужуючи згаяне за останній рік.

Раніше повідомлялося, що ціни на газ у Європі рекордно обвалилися - Путін програє "газову" війну.

Ми також писали, що Путін втратив газовий важіль тиску на Європу: поставки впали на 74%.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини