31 травня 2023, 16:27

РФ знайшла спосіб обходити нафтові санкції за допомогою хитрої схеми, викрито 6 танкерів – NYT

Танкери, що перевозять російську нафту, почали використовувати так званий "спуфінг" для обходу санкцій.

РФ знайшла спосіб обходити нафтові санкції за допомогою хитрої схеми, викрито 6 танкерів – NYT

Перевізники російської нафти знайшли спосіб обходу західних санкцій. Вони використовують так званий "спуфінг", тобто фальсифікують дані про місцезнаходження танкерів.

Схему викрило американське видання The New York Times.

Журналісти вивчили супутникові знімки та виявили щонайменше 6 кораблів, які перевозять російську нафту в обхід санкцій. Власники цих кораблів виявилися зареєстровані у Гонконзі та мають ознаки підставних компаній. Страховиком виступає компанія American Club зі США.

Кораблі, як з'ясувалося, використовують вельми складну технологію з приховування свого місцеперебування під час заходу у російські порти. Експерти NYT нарахували щонайменше 13 таких обманних рейсів.

Так, один із кораблів, який офіційно мав перебувати у морі біля берегів Японії, виявився у Приморському краї РФ поруч із нафтовим терміналом. Завантажившись, танкер відбув до Китаю.

Крім цих шести танкерів, NYT викрила у спуфінгу ще три кораблі, які намагалися приховати свій захід у російські порти. Який саме вантаж вони перевозили, встановити не вдалося.

Зазначимо, що проти Росії протягом 2022-2023 років було запроваджено цілу низку болючих нафтових санкцій за агресію щодо України. Через заборону на імпорт нафти та нафтопродуктів, а також стелю цін на неї бюджет Російської Федерації недоотримує близько 160 млн євро на день.

Нагадаємо, Захід "потопив" найбільшого власника "тіньового флоту", що доставляє російську нафту.

Ми також писали, що РФ різко збільшила експорт нафти, але вийшов зворотний ефект.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Останні новини