7 червня 2023, 11:47

Вірменія та Казахстан завдали удару по обходу Росією санкцій Заходу: "Рахунки заблоковано"

Банки Вірменії та Казахстану, завдяки яким Росія обходила санкції, почали блокувати оплату поставок критично важливої електроніки для юросіб із РФ.

Вірменія та Казахстан завдали удару по обходу Росією санкцій Заходу: "Рахунки заблоковано"

Візити американських чиновників до республік колишнього СРСР не минули дарма: Вірменія та Казахстан, що є найбільшими хабами для паралельного імпорту до РФ, почали блокувати платежі російських імпортерів, повідомляє "Коммерсант" із посиланням на знайомі з ситуацією джерела.

За словами одного зі співрозмовників, це пов'язано з введеним 10-м пакетом санкцій від Вашингтону.

Після того як в Астані побувала заступник міністра фінансів США Елізабет Розенберг, яка пригрозила санкціями за допомогу Москві, банки посилили комплаєнс процедури, та всі платежі з Росії тепер "перевіряють вручну", говорить джерело "Комерсант".

Аналогічним чином діють банки Вірменії та Гонконгу, та проблему бачать на рівні уряду РФ: блокування оплати відбувається щодо поставок телекомобладнання останнього покоління, систем зберігання даних і серверів, визнає джерело "Комерсантъ", близьке до російського уряду.

За словами російських логістів, Москва після початку війни більше не може закуповувати критично важливу електроніку та компоненти до неї безпосередньо. Однак тепер втрачається доступ і через треті країни. Уже протягом найближчих 12 місяців Росія може зіткнутися з серйозним дефіцитом підсанкційних товарів.

Минулого року Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан і Узбекистан збільшили імпорт товарів з ЄС і США на $9,7 млрд, або на 66 %. З цього обсягу половина пішла каналами паралельного імпорту у РФ - $4,8 млрд.

Наприклад, поставки інтегральних мікросхем з США та ЄС до Вірменії підскочили у 16 разів, до $8,5 млн. А їхній експорт із Вірменії до Росії став більшим у 6500 разів - $13 млн.

Тим часом російські банки не пропускають платежі іранським компаніям, тому що ті значаться у них у "чорних списках".

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини