14 червня 2023, 18:53

День медика в Україні: коли тепер відзначається та чому перенесли на іншу дату

Україна більше не відзначатиме професійне свято медиків в один день із Росією.

День медика в Україні: коли тепер відзначається та чому перенесли на іншу дату

День медичного працівника відтепер відзначатиметься в Україні не 18 червня, а 27 липня. Причина перенесення професійного свята на іншу дату - небажання відзначати його в один день із Росією.

Указ про нову дату свята підписав глава держави Володимир Зеленський, повідомили у пресслужбі ОП.

У документі акцентується увага на великому значенні медичної сфери та внеску її працівників у забезпечення життєво важливих інтересів суспільства та держави.

Указ набув чинності з дня його опублікування - з 13 червня. Зі свого боку, президентський указ від 1994 року про колишню дату Дня медика втратив чинність.

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що перенесення дати свята спрямоване на те, щоб його не відзначали в один день із РФ.

"Відтепер вони (українські медики - ред.) не будуть об'єднані цією датою з російськими вбивцями", - заявили у відомстві й додали, що від початку війни в Україні на робочому місці загинули майже 40 медичних працівників.

27 липня - нова дата, коли Україна вшановуватиме героїзм і незламність медиків, які, незважаючи на ракетні атаки й обстріли, щодня продовжують рятувати людські життя.

День медика в Україні вже 29 років є офіційним святом. Як уже було сказано вище, до цього його відзначали у третю неділю червня. Свято відзначають не тільки лікарі, медсестри та фельдшери, а й усі, хто працює у сфері охорони здоров'я.

Раніше повідомлялося, що в України та Росії залишиться тільки чотири спільних свята: Новий рік, православне Різдво, 8 березня та 1 травня. Однак у перспективі 8 березня та 1 травня можуть втратити статус свят, а це означає, що кількість спільних із РФ свят скоротиться до двох.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини