29 червня 2023, 10:24

Українська влада всерйоз обговорює скасування у країні готівки: для чого це потрібно

Ініціатива виходить з Офісу президента, у Нацбанку кажуть, що технологічні можливості для скасування готівки є.

Українська влада всерйоз обговорює скасування у країні готівки: для чого це потрібно

Під час нещодавньої Лондонської конференції, присвяченій відновленню України після війни, заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма для ефективної боротьби з корупцією запропонував відмовитися від обігу у країні готівки, а всі розрахунки проводити онлайн або картами.

"Ми це обговорюємо. Я не можу сказати вам, що ми це зробимо. Але це дуже глибокі та серйозні дискусії з нашою командою, прем'єр-міністрами, президентом. Ми можемо бути першою повністю cashless-економікою. Ми вважаємо, що це буде дуже ефективним інструментом ліквідації 95-99% усіх випадків корупції у країні, якщо не буде ніякої готівки. Найближчими місяцями ми представимо дорожню карту, будемо ми це робити чи ні. Я вважаю, що рішення буде "так"", - цитують Шурму ЗМІ.

На ініціативу заступника голови Офісу президента відреагували у Національному банку. Перша заступниця голови Катерина Рожкова заявила, що банківська система України готова перейти на повний безготівковий розрахунок.

"Технології сьогодні дозволяють, умовно кажучи, навіть на ринку перекинути гроші з картки на картку або розрахуватися через вбудований у телефон розрахунковий апарат. Банківська система з точки зору технології, інклюзії та безперервності готова до цього", - сказала Рожкова.

Водночас вона висловила сумнів, що повна відмова від готівки викличе позитивну реакцію у населення.

"Навіть у суперрозвинених європейських країнах зберігається певний обсяг готівки в обігу. І я знаю навіть негативні практики, коли цей обсяг готівки скорочувався до мінімальних рівнів, населенню це не подобалося", - додала заступниця голови Нацбанку.

Фінансовий аналітик Олексій Кущ у себе у Facebook пише, що для України ідея відмови від готівки, як і попередня ініціатива Ростислава Шурми щодо продажу підакцизних товарів тільки безготівково, вкрай шкідливі.

"Іноземних інвесторів вони лякають своєю беззмістовністю, адже якщо для боротьби з корупцією хочуть не саджати корупціонерів, а "саджати" готівку, це говорить про те, що корупція залишиться, а інвестицій не буде, адже гроші не винні. Ба більше, в Україні такі заяви можуть викликати паніку, яка в умовах війни нікому не потрібна. І це ще м'яко сказано. Наші люди з ментальними травмами ще з радянських часів від "грошової реформи Павлова" звикли тримати ніс за вітром", - написав економіст.

Він також додав, що найнешкідливіший наслідок таких експериментів - це перетікання готівкової гривні у готівковий долар, а не у гривневий безнал.

Крім того, Зеленський анонсував глобальний проєкт від творців "Дії".

Тим часом перша країна ЄС готується передати Україні гроші російських олігархів.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини