5 липня 2023, 15:37

Планам Токаєва замінити РФ на нафтовому ринку ЄС завадила загадкова НП в енергосистемі Казахстану

Енергосистема Західного Казахстану зіткнулася із загадковою великою аварією, яка вдарила по сфері нафтовидобутку країни.

Планам Токаєва замінити РФ на нафтовому ринку ЄС завадила загадкова НП в енергосистемі Казахстану

Після того як президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв анонсував плани щодо збільшення поставок нафти в Європу, сталася дуже серйозна НП в енергосистемі країни.

Про подію пишуть казахстанські ЗМІ, передає Діалог.UA.

Токаєв нещодавно анонсував амбітні плани щодо збільшення поставок нафти в Європу у 6 разів. Фактично він має намір захопити місце Росії на ринку регіону, яке звільнилося через путінську "спецоперацію" та санкції. Однак планам Астани завадила загадкова аварія, через яку видобуток у найбільшому родовищі країни Кашагані обвалився майже вдвічі. Проблему не можуть ліквідувати вже другу добу.

Через аварію в енергосистемі Західного Казахстану було екстрено відключено ТЕС МАЕК, у зв'язку з чим припинили роботу всі великі підприємства регіону, зокрема Атирауський нафтопереробний завод.

Постраждав через НП і Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), який качає нафту на російський термінал у Новоросійську. Він був змушений зупинити роботу двох станцій через проблеми з електрикою.

Аварія обвалила обсяги видобутку нафти у Казахстані на 21%, зараз казахстанці видобувають 1,46 мільйона барелів на добу. Найгірше довелося Кашагану, видобуток якого обвалився вдвічі: з 370 тисяч барелів до 175 тисяч.

Влада Казахстану обіцяє усунути наслідки НП тільки до 7 червня. До цього нафтова сфера країни продовжить працювати в обмеженому режимі.

Важливо уточнити, що аварія сталася через 2 тижні після того, як казахстанський "КазМунайГаз" підписав угоду про постачання 100 тисяч тонн нафти на місяць німецькому заводу у місті Шведт. Раніше з ним співпрацювала російська Роснефть.

Загалом останнім часом спостерігається різке охолодження у відносинах Казахстану та Росії. Посилює це агресивна політика Москви та регулярні заяви кремлівських чиновників і пропаганди про те, що казахстанські землі нібито історично належатимуть Росії.

Тим часом банки Казахстану масово відмовляють російським покупцям у прийомі переказів.

Ми також писали, що у Казахстані зажадали припинити інтеграцію з Росією.


ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини