14 липня 2023, 13:50

Індію накрила шельфова хмара: з'явилися кадри дивовижного явища

Рідкісна та моторошна атмосферна подія супроводжується грозами, сильним вітром і зливами.

Індію накрила шельфова хмара: з'явилися кадри дивовижного явища

В Індії у розпал проливних дощів, що обрушилися на місто Харидваре на півночі країни, люди могли спостерігати дивовижне видовище. Масивну шельфову хмару вдалося записати на відео, яке стало вірусним.

Кадри публікує Телеграм-канал "Україна 365".

Це рідкісна метеорологічна подія, яка супроводжується грозами, сильним вітром і зливами. У регіоні, де помічено хмару, було оголошено "помаранчевий" рівень небезпеки.

На ролику видно, як хмара охоплює небо по широкій дузі, приводячи глядачів у захват. Одні описували це видовище як страшне, інші захоплювалися його красою.

Як зазначає India Time, в Індії це явище спостерігається рідко. В останні кілька днів у штаті Уттаракханд йдуть зливи. Рівень води у більшості річок досяг небезпечної позначки. З метою безпеки адміністрація зупинила рух. Через дощ чотири дороги штату та 10 сполучних доріг закриті. Розлилися річки Мандакіні й Алакнанда.

Що таке шельфова хмара

Такі хмари називають також грозовим коміром або валовими хмарами. Вони отримали свою назву через те, що схожі на довгий вал.

Цей тип хмар найчастіше формується на межі атмосферних фронтів, завжди на передньому краї грози. Головною причиною їхнього утворення є, найімовірніше, ротація повітряних мас.

Грозовий комір часто супроводжується шквалами, стрибками тиску біля Землі, зливами та грозами. Повітряні потоки у грозовому комірі можуть циркулювати навколо його горизонтальної осі, але смерчі у таких хмарах не утворюються. Валові хмари зароджуються на висоті 100-2000 метрів.


Раніше ми писали, що південь Європи та північний захід Африки ледве переносять високі градуси, що накрили їх, однак прогноз ще більш невтішний: спека незабаром може побити рекорд за всю історію спостережень.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Михаил Бутко

Останні новини