29 вересня 2023, 09:00

Перший подих Арктики: синоптик розповів, коли в Україну прийдуть заморозки

Жовтень цього року очікується помірно теплим, але у другій декаді місяця температура знизиться за рахунок циркуляції арктичних повітряних мас.

Перший подих Арктики: синоптик розповів, коли в Україну прийдуть заморозки

На порозі другий місяць осені, який цьогоріч очікується помірно теплим і з невеликою кількістю опадів, проте саме у жовтні Україна відчує перший подих Арктики, коли у нічний час доби температура повітря може опуститися до від'ємних значень.

Про це розповів синоптик Ігор Кибальчич, слова якого наводить Meteoprog.

Похолодання прийде вже у перших числах жовтня, починаючи із західних і північних областей, де температурні показники опустяться на 4-7 градусів, проте середньодобові значення, як і раніше, перевищуватимуть кліматичну норму.

Значне зниження температури очікується у другій декаді місяця, коли над північно-східною частиною Європи сформується потужний антициклон із повітряними масами арктичного походження, що почне зміщуватися у південніші широти. У цей період в Україні можливі заморозки вночі, особливо похолодання відчують північні та східні області. При цьому вдень повітря може прогріватися до позначок +13...16 градусів.

Починаючи з 18-20 жовтня температура повітря підвищиться, а атмосферний тиск впаде, внаслідок чого зросте ймовірність опадів у вигляді дощів.

Що стосується бабиного літа, то воно має настати у другій половині місяця, але про його тривалість на сьогодні складно судити. А ось першого снігу у жовтні синоптик не очікує, за винятком високогір'я Карпат.

Кількість опадів за місяць прогнозується на рівні 25-60 мм, що на 15-35% нижче норми, хіба що у західних регіонах і Карпатах може випасти норма 65-110 мм.

Середньомісячна температура повітря по країні становитиме +7...13 градусів. Це на 1-2 градуси вище за норму. Теплішим місяць має вийти у західних і південно-західних регіонах, тоді як у північній частині Лівобережжя відхилення від норми вийде мінімальним.

Раніше метеорологиня Вазіра Мартазінова спрогнозувала середньомісячну температуру у жовтні у межах +12...15 градусів, у західних областях +12...13. Фахівчиня зазначила, що це перевищує норму, яка, за її словами, становить близько +8 градусів.

Зі свого боку, народний синоптик Станіслав Щедрін розповів, що перший сніг очікується у Карпатах на початку жовтня.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини