5 жовтня 2023, 11:27

Росії доведеться йти на екстрені заходи, щоб профінансувати війну з Україною, – FT

Російська влада навряд чи зможе отримати всі очікувані доходи для фінансування з Україною, вважають аналітики.

Росії доведеться йти на екстрені заходи, щоб профінансувати війну з Україною, – FT

Бюджет Росії на наступний рік ґрунтується багато у чому на нерегулярних зборах, таких як податок на надприбуток, і з великою часткою ймовірності не буде виконано у дохідній його частині. Недоїмка може становити до 1 трлн рублів. Щоб залатати дірку, влада, ймовірно, введе нові збори, пише Financial Times.

Російський уряд розраховує, що разові збори допоможуть зібрати гроші, необхідні для рекордних витрат на оборону, передбачених бюджетом, пише FT. Серед таких зборів "податок на вихід", який платять іноземні компанії, що залишають російський ринок, і податок на надприбуток для російських компаній. Також додаткові доходи влада має намір отримати від підвищення податків, експортних мит і акцизів, скорочення субсидій для енергокомпаній і підвищення тарифів на комунальні послуги.

За планами російського уряду, разові збори у 2024 році досягнуть 2,52 трлн рублів, що стане рекордом. У 2023 році вони становили лише 745 млрд рублів, зазначає газета.

Однак російська влада навряд чи зможе отримати всі очікувані доходи, вважають аналітики. Бюджет ґрунтується на занадто оптимістичному прогнозі, та недоїмка може скласти близько 1 трлн рублів, сказала газеті колишній співробітник Центробанку та головний економіст Renaissance Capital Софія Донець.

Якщо російська влада дійсно недоотримає доходи, вона, ймовірно, введе більше разових зборів, вважає експерт. Також вона може використати для фінансування дефіциту додаткові доходи від продажу енергоносіїв, зазначила вона. За словами Донець, скорочення видатків у галузях, не пов'язаних з обороною, - "останній засіб".

Те що влада РФ шукає додаткові ресурси, вже турбує найбагатших бізнесменів, пише FT.

Раніше історик пояснив, що насправді стоїть за паливною кризою, яка обрушилася на Росію.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини