23 листопада 2023, 11:46

Дерипаска попереджає про катастрофу в економіці РФ: олігарх розповів, що сталося

Дерипаска заявляє, що російський бюджет наступного року може недорахуватися астрономічної суми у 10–12 трильйонів рублів.

Дерипаска попереджає про катастрофу в економіці РФ: олігарх розповів, що сталося

Російський олігарх Олег Дерипаска б'є на сполох, виступивши з попередженням про прийдешні катастрофічні проблеми з доходами РФ уже наступного року. За його словами, ситуація з доходами бюджету Росії у 2024 році може виглядати, "як удар попи об лід", передає "РБК".

Дерипаска заявляє, що російський бюджет наступного року може недорахуватися відразу 10-12 трильйонів рублів, оскільки дії російської влади неадекватні ситуації, що склалася, та сильно шкодять економіці. За його словами, "придушене економічне зростання та самодурство держкапіталізму, що підвищує ціни на всі свої продукти та послуги, тягне з бюджету дотації та субсидії", матиме серйозні наслідки для Росії.

Олігарх наголосив, що виходом із цього "капкана" можуть стати "тільки серйозні економічні зміни, на які, мабуть, немає поки волі".

Російський економічний аналітик Анатолій Несміян підкреслює, що Кремль витягує останні соки з російської економіки, фінансуючи війну з Україною. Однак розплата за це для РФ буде важкою.

"Дерипаска тут, безумовно, має рацію. Рекорди збору податків при стагнувальній економіці можуть пояснюватися тільки одним: найжорстокішою фіскальною політикою вилучення. Режим можна зрозуміти: потрібно брати Авдіївку, тому потрібна концентрація зусиль усієї величезної країни. А концентрувати за поточних ввідних можна тільки одним - масштабними конфіскаційними заходами. Проблема тут очевидна: те, що вилучено сьогодні, сьогодні ж буде вбухано у мерзлий український чорнозем і на цьому все. А економіка залишається без ресурсу, тому те, що саме передбачається збирати наступного року, - загадка. Такі масштабні конфіскації неминуче дадуть наслідки у середньостроковій перспективі... А тут не два покоління вибивається, тут ріжеться все під корінь, тому сьогоднішні рекорди зборів уже наступного року можуть перетворитися на рекорди з недоїмок. Та й оподатковувана база, вона не гумова, якщо її викачувати без жодної пощади. З чого б їй зростати? Якщо ви проводите продрозверстку, вимітаючи з комор все, включно з посівним матеріалом, то сьогодні ви, можливо, нагодуєте голодних. А завтра?" - підкреслив експерт.

Нагадаємо, ціна російської нафти різко впала після санкційного удару по "тіньовому флоту" Путіна.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини