20 грудня 2023, 13:20

"Таке сталося вперше", – указ Путіна викликав гучний скандал РФ і Німеччини

Після указу Путіна про вилучення у німецької Wintershall і австрійської OMV активів між Німеччиною та Росією розгорівся гучний скандал.

"Таке сталося вперше", – указ Путіна викликав гучний скандал РФ і Німеччини

Між Німеччиною та Росією розгорівся гучний скандал: Путін підписав укази про примусовий продаж російським власникам часток німецької Wintershall (найбільша нафтогазова компанія Європи) й австрійської OMV у компаніях, що володіють правами на розроблення Південно-Руського нафтогазоконденсатного родовища й Ачимовських відкладень Уренгойського газового родовища, пише "Агентство".

Росія в односторонньому порядку пішла на примусовий відбір бізнесу, після чого вибухнув скандал.

Компанія Wintershall виступила з різкою публічною критикою російської влади після того, як Путін підписав указ про примусовий продаж її бізнесу. Як заявив представник Wintershall, Москва втратила статус надійного партнера. Компанія Carlsberg, яка заявляла про "крадіжку" свого бізнесу після введення зовнішнього керування в її російських активах, пізніше зіткнулася з арештом її менеджменту.

"Президентський указ є ще одним підтвердженням: Росія більше не є надійним економічним партнером і непередбачувана в усіх відношеннях", - сказав прес-секретар компанії.

Також у компанії повідомили, що дізналися про указ Путіна зі ЗМІ та зараз аналізують подію.

Згідно з інформацією російської влади, ціну на відібрані активи визначить уряд, а гроші будуть заморожені у Росії. Це перший випадок примусового продажу активів компаній із західних країн. До цього Росія лише запроваджувала зовнішнє керування у компаніях, що належать іноземцям.

Wintershall - найбільша нафтогазова компанія Європи, 72,7% належать німецькому концерну BASF. Після початку війни в Україні компанія не збиралася залишати російський ринок, але у січні 2023 року повідомила, що піде з Росії через урядові обмеження.

OMV після початку війни відмовилася від інвестицій у Росію та повідомила про намір переглянути свою частку у Південно-Руському нафтогазовому родовищі.

Гендиректор Carlsberg Group Джейкоб Ааруп-Андерсен раніше після введення зовнішнього керування у "Балтиці" назвав дії Москви крадіжкою бізнесу. Після цього силовики затримали двох топменеджерів "Балтики" Дениса Шерстенікова й Антона Рогачевського за статтею про шахрайство. Їх звинуватили у діях в інтересах Carlsberg Group.

Раніше падіння світових цін на нафту призвело до того, що російська Urals впала нижче цінової стелі у 60 доларів.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини