17 січня 2024, 09:15

Промисловість ЄС, яка споживає цукор, вимагає збільшити поставки "цінного" продукту з України

Якщо в ЄС багато фермерів виступають проти товарів з України, то цукроспоживна промисловість вимагає збільшити імпорт.

Промисловість ЄС, яка споживає цукор, вимагає збільшити поставки "цінного" продукту з України

Три європейські компанії Coca-Cola, Barilla та Lactalis вимагають збільшити імпорт цукру з України. Ці компанії не можуть зрозуміти тих, хто виступає за блокаду кордону.

На цьому тлі Єврокомісія намагається знайти компроміс між європейськими фермерами та пільгами для продуктів з України, інформує ресурс Euractiv.

У Комітеті європейських споживачів цукру виступають проти блокади кордону з Україною та вимагають збільшити імпорт цукру.

5 червня 2024 року закінчується термін пільг для постачання українського товару у країни ЄС. У ЄК збираються ще на рік продовжити ці пільги. Однак проблемою будуть дискусії з європейськими фермерами, які розходяться у поглядах на саму торгівлю з Україною та на сільськогосподарські послуги.

У ЄС існує структурний дефіцит цукру, йдеться у заяві Комітету. І якщо за підсумками 2022 року Україна імпортувала до ЄС 40172 тонни цукру, то у 2023 році - 406 тисяч тонн. Ці цифри й підштовхнули європейських виробників цукрових буряків приєднатися до блокади кордону.

Однак компанії ЄС із виробництва хліба, шоколаду, фруктових джемів і варення, а також кондитерських виробів і безалкогольних напоїв закликають збільшити імпорт цукру, щоб не було дефіциту в ЄС.

Аналітики заявляють, що вже четвертий рік поспіль у світі спостерігатиметься загальний дефіцит на цукор. Головною причиною було кліматичне явище Ель-Ніньо, що спричинило несприятливі кліматичні умови в Індії та Таїланді.

Економісти кажуть, що через приплив товарів з України різко знизилася зарплата у фермерів у прифронтових країнах: Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія.

Польські фермери вже не раз починали та зупиняли блокаду кордону. Пізніше до них приєдналися колеги з Угорщини та Словаччини.

Раніше ми повідомляли, що влада Польщі та Румунії знайшла спільну мову з фермерами, які блокують кордон з Україною.

Нагадаємо, у Німеччині 80% залізничників вийшли на страйки, вимагаючи збільшення зарплати та зменшення робочих годин.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини