22 січня 2024, 15:32

Росія стала провідним постачальником нафти у КНР уперше за 6 років: про що це свідчить

Китай нівелює дію західних санкцій щодо РФ і має ще з цього економічну вигоду.

Росія стала провідним постачальником нафти у КНР уперше за 6 років: про що це свідчить

Держава-агресор Російська Федерація стала провідним постачальником нафти у Китайську Народну Республіку вперше з 2018 року, пише агентство Bloomberg.

Таким чином, у 2023 році Росія обігнала Саудівську Аравію та стала найбільшим джерелом китайського імпорту "чорного золота".

Аналітики Bloomberg підкреслюють, що через дії Пекіну щодо розширення співпраці з Москвою зусилля Заходу з позбавлення Кремля коштів на війну в Україні було нівельовано.

Уперше з 2018 року РФ стала найбільшим постачальником нафти у КНР, а її обсяг поставок становить близько 2,15 мільйона барелів на день.

Як бачимо, Китай продовжує без жодних докорів сумління підтримувати та навіть вигідно користується тим, що через війну в Україні та санкції, які за нею послідували, Москва втратила західний ринок і переключилася на азіатський. Стало зрозуміло, що режим Сі абсолютно не турбує, що в Україні від російських бомбардувань страждають мирні жителі - китайського "вождя" насамперед цікавить власне благополуччя.

З'явилися цифри, що підтвердили стабільний характер російсько-китайського товарообігу, основними складовими якого залишаються нафта, вугілля та нафтопродукти. За підсумками минулого року вартість експорту цієї групи товарів досягла 94,7 млрд доларів, перевищивши показники попереднього року на 10%.

Також стало відомо, що у структурі російського імпорту з КНР значне зростання продемонстрували автомобілі та комплектувальні, збільшившись у 3,5 раза, до 22,5 млрд доларів. Зі свого боку, оборот промислового обладнання зріс на 50%, піднявшись до 25,2 млрд доларів.

Примітно, що грудень 2023 року виділяється як період максимального рівня товарообігу між цими двома авторитарними країнами, досягнувши 21,9 млрд доларів. Цей показник зріс на 23% порівняно з 2022 роком.

Тож країни Заходу мають перестати загравати з китайською владою та зрозуміти, що режим Сі - це союзник режиму Путіна, причому не тільки у війні з Україною, а й із ними теж. І якщо європейські й американські політики не хочуть, щоб їхні країни перетворилися на чергові "республіки СРСР", то вони мають діяти жорстко та не зволікати з допомогою Києву.

Тим часом ситуація з газом у ЄС стала вироком для РФ: європейські країни вже не повернуться до тих обсягів купівлі російського блакитного палива.

Також Bloomberg повідомив, що доходи Росії від експорту природного газу скоротилися більш ніж на 65% через рішення Кремля скоротити поставки цього виду палива на європейський ринок.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини