23 січня 2024, 12:04

У Росії падає перероблення нафти: у "Лукойла" серйозні проблеми – Bloomberg

Перероблення нафти у Росії продовжує падати після аварії на НПЗ "Норсі", знизившись відразу на трьох російських заводах.

У Росії падає перероблення нафти: у "Лукойла" серйозні проблеми – Bloomberg

Перероблення нафти у Росії різко впало за останній тиждень, повідомляє американське інформаційне агентство Bloomberg. Минулого тижня російські нафтопереробні заводи обробили на 11 000 барелів на день менше, ніж у середньому за перші 10 днів січня. Це також майже на 38 000 барелів на день менше, ніж протягом більшої частини грудня.

Перероблення нафти у Росії зазвичай зростає взимку завдяки збільшенню сезонного споживання дизельного палива та мазуту. Однак пошкодження установки каталітичного крекінгу на заводі у Norsi призвело до скорочення випуску бензину. Масштаб проблеми на заводі невідомий, проте замінити західне обладнання в умовах санкцій може бути проблематично.

Завод належить одній з найбільших нафтових компаній Росії "Лукойл". Що саме сталося на НПЗ, компанія не розголошує.

Джерела агентства повідомляють, що перероблення знизилося ще на двох російських заводах.

Аналітики зазначають, що зниження перероблення нафти у Росії може призвести до дефіциту бензину у країні. Це може призвести до зростання цін на бензин та інших проблем для споживачів.

Експерти вважають, що зниження перероблення нафти у Росії пов'язане з кількома факторами, включно з санкціями, запровадженими Заходом проти Росії, які ускладнюють доступ до зарубіжних технологій і комплектувальних.

Зниження перероблення нафти у Росії може мати серйозні наслідки для її економіки - до зниження експортних доходів Росії, що негативно позначиться на її валютній виручці та на російській валюті - рублях. Наразі рубль підтримується рівнем цін на нафту та нафтопродукти. Зниження доходів може призвести до зниження попиту на рубль, що призведе до його знецінення.

Нагадаємо, під Санкт-Петербургом під удар невідомих БПЛА потрапив термінал компанії "Новатек".

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини