6 серпня 2024, 10:22

Інноваційний прорив: чіп Neuralink Ілона Маска імплантували другому пацієнту

Компанія Ілона Маска Neuralink успішно провела другу операцію щодо імплантації свого пристрою у мозок людини.

Інноваційний прорив: чіп Neuralink Ілона Маска імплантували другому пацієнту

Ілон Маск повідомив про завершення успішної імплантації нейрочіпа другому пацієнту, здійснену компанією Neuralink. Операція пройшла без будь-яких ускладнень, і Маск зазначив, що кількість сигналів, що передаються, і кількість встановлених електродів підтверджують успішність процедури. Мільярдер також заявив, що цього року компанія має намір провести операції з впровадженням нейрочіпів ще десяти пацієнтам. Про це пише "Радіо Свобода".

Нейрочип Neuralink - це крихітний мікрокомп'ютер, що не перевищує розміром монету, який вживлюється у мозок. Він оснащений понад ста електродами, з'єднаними з мозком через проводки, товщина яких у 10 разів тонша за людське волосся. Ці розробки націлені на допомогу тим, хто страждає від паралічу внаслідок травм або захворювань нервової системи, та мають повернути їм можливість рухатися або керувати комп'ютерами за допомогою думки.

Вперше чіп Neuralink був вживлений на початку цього року молодому американцю 29 років, який внаслідок нещасного випадку виявився повністю паралізованим, але добре зберіг ясність розуму. Завдяки цьому передовому пристрою пацієнт зміг керувати курсором на екрані комп'ютера та грати у шахи онлайн, використовуючи лише силу свого розуму.

Цей успішний досвід дав надію на можливість використання технології відновлення втрачених функцій у пацієнтів з тяжкими травмами та захворюваннями. На участь у випробуваннях Neuralink вже записалося понад тисячу добровольців з повним паралічем кінцівок, що свідчить про високий інтерес і сподівання, що покладаються на новаторську технологію.

Нагадаємо, Ілон Маск заявив про масовий випуск людиноподібних роботів вже з 2026 року, представивши дивовижні кадри.

Раніше повідомлялося, що Ілон Маск висловив занепокоєння щодо планів Apple впровадити технології штучного інтелекту від OpenAI до операційних систем своїх пристроїв.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини