14 серпня 2024, 09:11

"Місія перевершила очікування", – вчені США виявили гігантські запаси води на Марсі

Учені з NASA та Каліфорнійського університету виявили колосальні запаси води на Марсі, вона прихована глибоко під поверхнею, проте у ній можливе життя.

"Місія перевершила очікування", – вчені США виявили гігантські запаси води на Марсі

Понад 3 мільярди років тому на Марсі були океани та річки, але вода зникла, залишивши лід в основному на полярних шапках. Новий аналіз показує, що значна кількість рідкої води все ще перебуває у порах порід на глибині 10-20 кілометрів під поверхнею. Про це повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідження, проведене командою геофізиків з NASA, Каліфорнійського університету у Берклі й Інституту океанографії Скрипса, дозволило зробити революційне відкриття про наявність великого підземного резервуару води на Марсі. Це стало можливим завдяки даним, зібраним сейсмометром апарату Insight, запущеного NASA у 2018 році для вивчення внутрішньої структури планети. Апарат Insight, призначений для вивчення кори, мантії та ядра Марса, записував сейсмічні явища до завершення своєї місії у 2022 році.

Результати дослідження показують, що вода знаходиться у пористій породі на глибині від 11,5 до 20 км. Вона могла б покрити всю поверхню Марса океанами, але її добування є значною технічною проблемою.

Однак "виявлення факту, що на Марсі існує такий великий водний резервуар, дає нам можливість краще зрозуміти, яким був клімат на планеті у минулому", каже Майкл Манга, професор планетології з Каліфорнійського університету у Берклі.

Відкриття також посилює гіпотезу про те, що значна частина води на Марсі не випарувалася у космос, а була поглинена у кору планети, що надає вченим новий напрямок для пошуку ознак життя на Червоній планеті.

Вашан Райт, один із авторів дослідження, зазначає: "Вода необхідна для життя, як ми її знаємо. Я не бачу причин, чому цей підземний резервуар не може бути середовищем. Ми знаємо, що глибокі шахти на Землі можуть підтримувати життя, також воно є на дні океанів, то чому б не на Марсі?"

Крім цього, "переглядаючи всі сейсмічні дані, зібрані Insight, стало можливим визначити товщину кори, глибину ядра, склад ядра, навіть трохи дізнатися про температуру всередині мантії, місія значно перевершила мої очікування", зазначив професор Манга.

Незважаючи на важкодоступність, виявлення на Марсі величезної кількості води відкриває нові можливості для досліджень і вивчення того, як клімат і геологія цієї планети еволюціонували протягом мільярдів років і чи є там жителі.

Раніше повідомлялося, що вчені США виявили на Марсі загадкову дірку: можливо, це вхід до печер, які слугуватимуть колонізації.

Автор: Светлана Романенко

Останні новини