12 листопада 2021, 10:15

Роман Безсмертний: "На кордоні між Польщею та Білоруссю не міграційна криза, а ці люди не біженці"

Відомий політик і дипломат закликав українців називати своїми іменами ті речі, що відбуваються у сусідніх країнах.

Роман Безсмертний: "На кордоні між Польщею та Білоруссю не міграційна криза, а ці люди не біженці"

На польсько-білоруському кордоні вже декілька днів неспокійно. Так звані "біженці" намагаються прорватися на територію Польщі, а офіційні джерела називають ці події "міграційною кризою".

Німецький політик, депутат від фракції Соціал-демократичної партії у німецькому Бундестазі Нільc Шмід висловив пропозицію залучити Україну до вирішення проблеми "біженців" на кордоні з Білоруссю. У відповідь Секретар РНБО Олексій Данілов запропонував соціал-демократам узяти "по 2–3 біженця додому".

Що насправді відбувається на кордоні Польщі та Білорусі, і як реагувати на це українцям? Про це журналіст інтернет-видання Диалог.UA поговорить з політиком і дипломатом, колишнім послом України у Білорусі, почесним професором Київського національного університету культури та мистецтв Романом Безсмертним.

 Романе Петровичу, слова представника Бундестагу Нільса Шміда викликали помітний резонанс. Чи справді в Європі на високому рівні обговорюється варіант із вирішенням проблеми на польсько-білоруському кордоні за рахунок України?

– Давайте виходити з того, що пропозицію цю ми почули від депутата. Депутати є депутати, вони такими залишаються завжди. Якби поляки, німці чи представники інших країн цивілізованого світу реагували на кожен вислів українських депутатів, то, я вважаю, вже давно би схрестилися списи.

Коли ми чуємо такі речі, то перше, що потрібно робити, це отримати об’єктивну інформацію та дізнатися, що насправді відбувалося там і чому звернули увагу саме на виступ представника соціал-демократичної фракції.

Справа ув тому, що під час цього обговорення виступали ще й представники "Альтернативи для Німеччини". І те, що вони казали, взагалі ні в які рамки не вкладається.

 До речі, представники цієї політичної сили нещодавно приїжджали до України та відвідали кума Путіна Віктора Медведчука…

– Саме депутати від "Альтернативи" вимовляли речі набагато більш образливі, неприємні для української сторони. Більше того, можна було від них почути дуже улесливі фрази на адресу керівництва РФ. Але чомусь на це у нас майже не звернули увагу, проте Шміду вирішили відповісти.

Треба розуміти, що соціал-демократи – це найбільша фракція німецького парламенту і проводити аналогію з Україною у цьому випадку не треба. Там може трапитись все що завгодно, тому не дивно, що й серед соціал-демократів є залишки "шрьодерізму".

 Поясніть це нове поняття. Ви маєте на увазі колишнього федерального канцлера ФРН, який працює зараз на росіян?

– Так, Герхард Шрьодер зараз очолює наглядову раду "Газпрому", тому коли німецьки політики ставлять на перше місце власне збагачення, нехтуючи інтересами власної держави та світу у цілому, я це називаю "казусом Шрьодера". Очевидно, що і серед фракції соціал-демократів є окремі депутати, які відстоюють інтереси керівництва РФ.

Це лише підтвердження того, наскільки Кремль глибоко проник у політичну систему європейських держав. Агенти Москви у парламентах Німеччини, Франції, Італії. Навіть у Великобританії є лівий рух, про який вже давно всі забули, але він знову піднімає голову. І Москва, реалізуючи такі проекти, як "Північний потік - 2", має можливість витрачати колосальні фінанси на диверсії, у тому числі політичні.

Якщо хтось каже, що Україна має прийняти "біженців", то ця людина або на розуміє, що насправді відбувається на кордоні Білорусі та Польщі, або цілеспрямовано дезінформує суспільство.

 Як насправді ми маємо називати цю ситуацію та людей, які штурмують кордон? Та як влада України має відповідати на пропозиції прийняти їх до себе?

– Є позиція депутата, а є офіційна позиція держави. Офіційно Німеччина не зверталася до України з подібною пропозицією. А факти на сьогоднішній день такі:

1) Україна – держава, що воює, тому будь-яка загроза суверенітету та територіальній цілісності буде викликати огонь на враження;

2) ми добре проінформовані, що ситуація на кордоні між Польщею та Білоруссю є не "міграційною кризою" чи звичайною спробою біженців попасти до Польщі й інших країн Європи, а є спецоперацією.

А по відношенню до спецоперації, яку проводять військові, тим більш прикриваючись цивільними особами, ніяких термінів "міграційна криза", "біженці" не може бути застосовано. Це учасники диверсійної операції, яка проводиться під керівництвом Кремля руками Лукашенка проти Польщі та Європи у цілому.

Все це треба розтлумачити, у тому числі багатьом політикам в Європі, хто хоче почути та зрозуміти. А тим, хто не хоче, щоб це зрозуміли всі, працює на Кремль, їх негайно потрібно поставити на місце.

Бо до того часу, поки в Європі будуть присутні корупційні російськи гроші, зароблені на тому ж "Північному потоці - 2", "Газпромі", Європа буде все більше прогинатися під тиском Москви.

 Чи мають можливість українці якось вплинути на перебіг подій у цій дуже складній ситуації?

– Від України залежить дуже багато. Києву зараз потрібно провести спільні консультації с Вільнюсом і Варшавою, об’єднатися з цими державами, розробити стратегію протидій. Європа має зрозуміти, що саме ці держави першими приймають на себе удар і загравання з Москвою рано чи пізно вдарить по іншим країнам ЄС.

Нам потрібно отримати відповідь на питання про місце України у системі європейської безпеки та можливість розраховувати на спільну протидію агресивній поведінці Кремля.

Нагадаємо, білоруські військові на кордоні змусили сирійця різати прикордонний паркан, а коли він захотів повернутися, дуже побили його.

Також ми повідомляли, що 10 листопада виконувач обов'язків канцлера Німеччини Ангела Меркель зателефонувала президенту Росії Володимиру Путіну та попросила його вплинути на режим Лукашенка щодо ситуації на польсько-білоруському кордоні. 

Автор: Диалог.UA

Останні новини