26 листопада 2021, 16:53

Зеленський про покупки електроенергії у Лукашенка: "Як не можна? Вугілля з Росії не йде"

Володимир Зеленський підтримав імпорт електроенергії із Білорусі.

Зеленський про покупки електроенергії у Лукашенка: "Як не можна? Вугілля з Росії не йде"

Глава держави Володимир Зеленський відповів на критику на адресу влади щодо закупівлі електроенергії у режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Президент вказав на нестачу електрики у країні та підтримав імпорт електроенергії із сусідньої республіки у разі потреби.

Про це він заявив під час пресконференції 26 листопада.

"Як не можна (закуповувати електроенергію у Білорусі – ред.)? А якщо не вистачатиме (електрики ред.) якомусь місту? Вугілля з Росії не йде", – сказав глава держави.

Президент зазначив, що держава змушена так чинити в умовах, що склалися, і звинуватив ЗМІ у маніпуляціях на цій темі.

Нагадаємо, 21 листопада стало відомо, що Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі. Згідно з даними, розміщеними на сайті "Укренерго", із сусідньої республіки імпортується 415 мВТ⋅година. В уряді Білорусі заявили, що постачання здійснюються відповідно до підписаного на початку листопада контракту.

Тим часом у схваленому Кабміном плані заходів, спрямованих на виконання закону про деолігархізацію, йдеться, що до 2023 року Україна має намір повністю відмовитися від закупівель електроенергії із Білорусі та Російської Федерації.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав зиму "першим шок-тестом" для країни: держава планує повністю відключитися від електромереж Білорусі та Росії.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини