18 грудня 2021, 14:15

Вартість хліба підвищується для українців: розкрито несподівану причину

Підвищений експорт зерна: експерти озвучили основну причину збільшення ціни на хлібобулочну продукцію в Україні.

Вартість хліба підвищується для українців: розкрито несподівану причину

За останній рік вартість хлібобулочних виробів зросла на понад 15% і продовжить підвищуватися далі. Основним чинником такої ситуації аграрії вважають підвищене вивезення вітчизняної пшениці, інформує "Економічна правда".

Зерно за якістю поділяють на два види – фуражне та продовольче. Першим, не особливо якісним, годують домашню худобу. Друге експлуатують для муки. За підрахунками наших борошномелів, з урожаю пшениці цього року 42% склала продовольча пшениця, решта – фуражна.

Мінагрополітики протягом десятка років підписує з профільними спільнотами угоди про встановлення пропорцій вивезення зерна для інших країн, щоб залишалася необхідна кількість пшениці для власного користування. Цього року основні національні борошномельні спільноти не стали підписувати договір через невигідні умови.

Цьогорічний урожай українського зерна становив близько 32 млн тонн. Як зазначили в "Укрхлібпромі", з країни вже вивезли 13 млн тонн пшениці, серед якої майже вся була призначена для виробництва борошна.

На думку наших мукомелів, із держави вивели майже все продовольче зерно, тому відтепер вони будуть змушені імпортувати із сусідньої Білорусі на фоні загрози нестачі. Або ж залишається змішувати якісну пшеницю з фуражною, що позначиться на якості хлібобулочної продукції.

Борошномельні та хліборобні трести закликають уряд впливати на обстановку з вивезенням або скоротити держрегулювання вартості та ПДВ. Цікаво, що відомості про експорт і якість нинішнього зерна відрізняються у різних джерел. Так, у Мінагрополітиці відзвітували, що цього сезону зібрано більш ніж половину високоякісного зерна. При цьому українцям для своїх потреб потрібно лише 5 млн тонн продовольчої пшениці.

Нагадаємо, два роки тому близько 400 тонн пшениці було заражено у т.зв. "ЛНР" – сума збитків перевищила 3 мільйони рублів.

Цієї весни Україна ввела заборону на імпорт із Росії пшениці, олії, вагонної продукції та паперу.

Експерт анонсував підвищення цін на товари через заборону пластикових пакетів в Україні.

Автор: Влад Коваленко

Останні новини