3 жовтня 2022, 12:11

РФ накриває фінансова паніка: росіяни виносять готівку з банків зі швидкістю 2,6 мільярда на годину

Попит на готівку у клієнтів банківу РФ виявився близьким до рекордного в історії: середній відтік досяг 62 млрд рублів на день, або 2,6 мільярда рублів на годину.

РФ накриває фінансова паніка: росіяни виносять готівку з банків зі швидкістю 2,6 мільярда на годину

Росіяни, що втікають від війни та мобілізації, продовжують спустошувати рахунки у банках, знімаючи готівку через каси та банкомати з рекордною швидкістю з перших днів війни. Російське економічне видання Finanz повідомляє, що росіяни виносять готівку з банків зі швидкістю 2,6 мільярда рублів на годину.

У п'ятницю, 30 вересня, коли глава Кремля Путін оголошував про анексію окупованих територій України та звинувачував західні країни у "сатанізмі", обсяг готівки в обігу (поза ЦБ РФ) збільшився ще на 144,8 млрд рублів, випливає з оперативної статистики регулятора.

Платіжні системи Visa та MasterCard пішли з РФ ще навесні. Російські пластикові картки "Мир" також за кордоном уже не беруть. Єдиний шанс втекти з РФ із грошима - взяти з собою готівку, щоб після перетину кордону не опинитися без грошей. Ті, хто планує залишитися у РФ, також схильні до фінансової паніки.

Значній частині росіян терміново знадобилися гроші на закупівлю амуніції для мобілізованих родичів, оскільки формою, касками та бронежилетами російське Міністерство оборони забезпечити призовників не може.

За минулий тиждень російські банки замовили у ЦБ "кешу" на 362 700 000 000 рублів, а за 10 днів, що пройшли з початку мобілізації, - 623 200 000 000 рублів.

Попит на готівку у клієнтів банків виявився близьким до рекордного в історії: середній відтік досяг 62 млрд рублів на день, або 2,6 мільярда рублів на годину.

Більше люди знімали лише у перші дні війни: 25 лютого обсяг "кешу" в обігу підскакував на 1,414 трильйона рублів, а до 5 березня накопиченим підсумком відтік досяг 2,9 трильйона рублів, перш ніж ЦБ зупинив "набіг на банки" різким підвищенням ключової ставки.

Депозити під 20% річних на короткий термін допомогли повернути гроші у банки у березні, але тепер ставка російського Центробанку нижча, ніж до початку війни, а найбільші кредитні організації пропонують вклади у середньому під 6,74% річних.

Таким чином, з'являються ризики обвалення банківської системи РФ, яка може бути обрушена панічним зняттям грошей з рахунків.

Як раніше повідомлялося, долар іде у відрив, а рубль очікує, за прогнозами економістів, дуже незавидне майбутнє.

Нагадаємо, після оголошення мобілізації у Росії курс рубля продемонстрував цікаву динаміку.

До речі, стало відомо, що Російська Федерація "доїдає" рублеві резерви через великі витрати на армію.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини