20 листопада 2022, 19:14

Як російська нафта тече до Британії в обхід санкцій: ЗМІ розкрили схему

Незважаючи на санкції, з березня до Сполученого Королівства було поставлено нафти з РФ на суму в 778 млн фунтів стерлінгів.

Як російська нафта тече до Британії в обхід санкцій: ЗМІ розкрили схему

Російська нафта продовжує надходити до Великої Британії, незважаючи на обмежувальні заходи. Москва зуміла знайти лазівки у санкціях і з березня поставила до Королівства сировини на суму в 778 млн фунтів стерлінгів, інформує The Sunday Times.

При цьому в офіційній статистиці сировина, що поставляється, не фігурує як імпортована з РФ. За даними видання, російська сторона використовує два способи, що дають змогу обходити чинні обмеження. Перший із них - перекачування нафти з танкера на танкер у відкритому морі. Це не новий метод обходу санкцій, до Росії його активно застосовували та продовжують це робити Іран і Венесуела. 

Суть другої схеми полягає у тому, що імпортери у документах можуть позначати сировину як поставлену через треті країни. Річ у тім, що Офіс британської статистики враховує країну відправки, а не виробництва "чорного золота". 

Газеті відомо щонайменше про чотири танкери, які після початку повномасштабної війни в Україні виходили з Росії та доставляли нафту на британську територію. 

Двоє з цих суден використовували спосіб перекачування нафти з танкера на танкер у відкритому морі.

Ще одна партія російської нафти, доставлена з Роттердама, позначена ув статистиці як імпорт з Нідерландів. Як сировина потрапила на нідерландську територію, невідомо. 

Четверте судно на початку листопада пришвартувалося в Іммінгемі. На його борту 500 тис. барелів російської нафти. Як ця сировина буде вказана к документах, поки що незрозуміло. 

Окремо варто зазначити, що ввезення російської нафти до Великої Британії до 5 грудня (дата набрання чинності ембарго) не є порушенням закону, але британські компанії вважають за краще не мати справу із сировиною з РФ, щоб не зазнавати репутаційної шкоди. 

Нагадаємо, "Велика сімка" вже наступного тижня може назвати граничну ціну на російську нафту. Рішення готуються озвучити 23 листопада після зустрічі постпредів країн Євросоюзу. 

Раніше ЗМІ дізналися про намагання Росії відвантажити якомога більше нафти до набрання ембарго чинності: щодня з РФ відправляється до 3,6 млн барелів "чорного золота".

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини