8 травня 2023, 15:11

Країни "Великої сімки" готують удар по російському "тіньовому" флоту

Країни G7 готуються вдарити санкціями по "тіньовому" флоту Росії, за допомогою якого РФ обходить обмеження.

Країни "Великої сімки" готують удар по російському "тіньовому" флоту

Країни, що входять до групи G7, готуються вжити заходів для припинення обходу санкцій, введених проти російської нафтової галузі, включно з механізмом "стелі цін", пише Financial Times.

Санкції та обмеження на продаж російської нафти вище $60 за барель обговорюватимуть на зустрічі фінансових міністрів "Великої сімки" в Японії цього тижня.

G7 має намір посилити боротьбу з "шахрайськими практиками", які дають змогу продавати нафту з Росії вище встановленої стелі. До таких практик належить маніпулювання даними транспондерів на танкерах, які або відключаються у морі, або передають неправдиву інформацію про пункт призначення. Таким чином експортується кожен третій барель нафти з російських морських портів, що становить понад 1 мільйон барелів на день.

Також офіційні особи мають намір звернути увагу на інші ознаки порушення обмежувальних санкцій, включно зі спробами роздільного обліку вартості нафти та витрат на її транспортування та страхування, які можуть становити від $15 до $20 за барель.

Всупереч санкціям, нафтові компанії РФ не тільки не втратили експорт, а навіть збільшили його. Наприкінці квітня з морських портів експортувалося 4,1 млн барелів нафти на день.

Завдяки використанню "тіньового флоту" із застарілих танкерів, призначених для списання на металобрухт, середній обсяг експорту нафти з Росії за останні 4 тижні досяг рекордних 3,5 млн барелів на день.

Нагадаємо, Захід виявив російський "тіньовий флот" і почав арешти танкерів. Створення "секретного флоту" обійшлося Росії щонайменше у 2,2 мільярда доларів, з яких 1,4 мільярда доларів було витрачено на купівлю танкерів.

Крім цього, "таємний флот" Росії збираються "потопити" за допомогою санкцій Євросоюзу.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!!

Останні новини