15 червня 2023, 07:30

РФ розгорнула кампанію з шантажу Туреччини й інших країн: чого домагається Москва

Москва тисне на уряди понад 12 країн, намагаючись запобігти внесенню РФ до "чорного списку" FATF.

РФ розгорнула кампанію з шантажу Туреччини й інших країн: чого домагається Москва

Наступного тижня Росія може опинитися у "чорному списку" Міжнародної організації з боротьби з відмиванням грошей (FATF). Щоб запобігти цьому, Кремль чинить тиск на уряди понад 12 країн світу, зокрема Туреччини.

Про це повідомило впливове видання Bloomberg.

На засіданні FATF 19-23 червня буде вирішуватися питання про нові санкції проти РФ, які занурять її економіку в ізоляцію ще сильніше. Якщо обмеження будуть узгоджені, Росію можуть повністю відрізати від системи SWIFT, тобто позбавити можливості здійснювати міжнародні фінансові перекази. Це поставить країну в один ряд із КНДР, Іраном і М'янмою.

У Москві цього дуже сильно бояться. Влада РФ розгорнула масштабну лобістську кампанію, намагаючись зірвати нові санкції. Для цього вона розіслала листи урядам тих країн, які все ще зберігають фінансові зв'язки з Росією: Туреччині, Саудівській Аравії, ОАЕ, Мексиці й іншим. У цих листах, як повідомляється, росіяни погрожують своїм торговельним партнерам важкими наслідками розриву відносин. Росіяни лякають, що після внесення РФ до "чорного списку" FATF у країн-партнерів виникнуть проблеми з інвестиціями, співпрацею у сфері енергетики й оборони, вони втратять близько 1% ВВП.

У листі до Туреччини, як повідомляється, згадуються перспектива втрати Анкарою російських туристів, а також можливі проблеми зі спільними проектами у сфері енергетики: з будівництвом АЕС "Аккую" та газопроводом "Турецький потік".

"У документі наголошується, що Туреччина імпортує з Росії кілька ключових товарів, зокрема вугілля, метали, нафтопродукти, природний газ і пшеницю. Торгівля Росії з Туреччиною різко зросла після вторгнення ЗС РФ в Україну у лютому 2022 року. Ця країна є одним із каналів, через які російські фірми можуть отримувати товари, що підпадають під санкції... Анкара також зіграла центральну роль у сприянні угодам з Москвою, Києвом і ООН про дозвіл експорту зерна з Чорного моря, що допомогло знизити зростання цін на продовольство в усьому світі", - йдеться у статті.

Зусилля, яких докладає Москва, показує, наскільки для неї болючим може бути рішення FATF. РФ ризикує втратити останніх комерційних партнерів, завдяки яким тримається "на плаву" її економіка. Йдеться насамперед про Китай, Індію та Туреччину.

Крім іншого, РФ буде важче імпортувати підсанкційні товари через треті країни. Після занесення РФ до "чорного списку" FATF усі фінансові перекази з РФ будуть піддаватися посиленій перевірці.

Раніше повідомлялося, що нацвалюта РФ за 2 дні втратила 10% вартості, падіння триває.

Ми також писали, що Ердоган виступив із пропозицією щодо Каховської ГЕС: відбулася розмова із Зеленським і Путіним.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини