14 грудня 2023, 13:56

Мільярди доларів нафтової виручки Росії виявилися фейком через помилку ЦБ РФ – Bloomberg

У торговому балансі Росії за жовтень "фейком" виявився кожен третій долар

Мільярди доларів нафтової виручки Росії виявилися фейком через помилку ЦБ РФ – Bloomberg

Мільярди доларів сировинної виручки, які, за даними російського Центробанку, отримувала російська економіка, виявилися статистичною помилкою. Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg.

Із $37,2 млрд надходжень від експорту, про які Центробанк звітував у даних по платіжному балансу за жовтень, $4,2 млрд, або понад 10 %, у реальності не існували, визнав регулятор.

На експорті, який на половину складається з вивезення нафти та нафтопродуктів за кордон, за переглянутим оцінюванням Центробанку, економіка заробила $33 млрд. Ще $1,3 млрд "зникли" з даних за доходами від зарубіжних активів.

У результаті у торговому балансі Росії за жовтень "фейком" виявився кожен третій долар: замість $14,3 млрд його позитивне сальдо тепер оцінюють у $9,4 млрд. Із платіжного балансу, який враховує всі операції, а не тільки торговельні, зникла понад половина валюти: його профіцит у жовтні замість початкових $11,2 млрд після перегляду стиснувся до $4,9 млрд.

Дані ЦБ виглядають дивно, зазначає Єгор Сусін, керуючий директор ГПБ Private Banking: "Основний торговий партнер Китай нічого схожого не демонстрував".

Куди зникла валюта, ЦБ безпосередньо не пояснює, хоча визнає, що гроші за експорт зависають за кордоном. У російських компаній зростає "дебіторська заборгованість, зокрема за незавершеними зовнішньоторговельними розрахунками", пише він.

Може йтися про Індію: вона розплачувалася за нафту рупіями, вивести які з країни виявилося неможливо. За даними Reuters, зависли $40 млрд - сума, яка дорівнює нафтогазовим доходам бюджету за п'ять місяців.

Раніше шторми у Чорному морі знизили експорт нафти з Росії до тримісячного мінімуму, зазначають журналісти інформаційного агентства.

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини