24 листопада 2022, 19:56

Названо три сценарії вимкнення світла в Україні, включно з найгіршим

Влада України розглядає можливість відключення електрики по всій країні на тиждень.

Названо три сценарії вимкнення світла в Україні, включно з найгіршим

Регулярні російські ракетні удари по об'єктах критичної інфраструктури України призвели до складної ситуації в енергетичній системі країни. Влада змушена обмежувати електропостачання, щоб знизити навантаження на систему та не допустити повного блекауту.

На сьогодні в українському уряді розглядають три сценарії у разі продовження атак РФ на енергосистему України, пише Forbes, у розпорядженні якого опинився урядовий звіт.

За першого сценарію удари можуть призвести до відключення на 24 години електрики у лівобережній частині України. Це стане можливим, якщо Росія обстріляє теплові електростанції та мережі на лівому березі Дніпра. 

Другий сценарій передбачає атаки на транзитні підстанції, що передають електроенергію із західної частини країни на східну, а також удари по електростанціях, розташованих на лівому березі України. У такому разі без електрики може залишитися вся територія країни на термін до 12-24 годин. 

Третій сценарій (він же найгірший) охоплює серію одночасних масованих ударів по відкритих розподільчих пристроях атомних станцій, а також по вузлах, що зв'язують енергосистему України з європейською мережею. У такій ситуації є ризик повної зупинки АЕС, що призведе до відсутності електропостачання по всій Україні на період до семи днів.

Нагадаємо, 23 листопада Україна зазнала чергового масованого ракетного обстрілу з боку Росії. Унаслідок ударів перебої з електрикою виникли у багатьох областях країни. В "Укренерго" попереджали, що аварійні вимкнення світла по всій території України відбуватимуться протягом доби.

Київ і низка інших міст України тимчасово залишалися не тільки без світла, а й без водопостачання.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Артем Малиновский

Останні новини