5 лютого 2023, 20:29

Усе тільки починається: після "стелі" цін на нафту Кремль позбавлять ще однієї статті доходу

Агресія РФ продовжує спустошувати російську скарбницю у геометричній прогресії: у січні вона вже втратила $8 млрд через "стелю" цін на нафту.

Усе тільки починається: після "стелі" цін на нафту Кремль позбавлять ще однієї статті доходу

5 грудня минулого року почала діяти так звана "стеля" цін на російську нафту. Західні політики довго її узгоджували, намагаючись встановити ціни на вуглеводні, що влаштовують усі сторони, однак захід приніс надшвидкісні результати.

Як пише Reuters із посиланням на виконавчого директора МЕА Фатіха Біроля, перший місяць 2023 року показав дієвість цього заходу Заходу. Імовірно, РФ втратить у січні 30% нафтогазових доходів, або $8 млрд, порівняно з цим самим місяцем у 2022 році.

Однак на цьому випробування для російської економіки не закінчилися. Сьогодні почало діяти обмеження цін на російські нафтопродукти. Обмеження встановлені на рівні у $100/бар. (близько $730/т) і $45/бар. (близько $330/т) для дизеля та мазуту, відповідно.

Експерти кажуть, що дія цього обмеження буде суттєвішою, ніж "стеля" цін. Річ у тім, що новий захід відіб'ється на індустрії нафтопереробки Росії, яка поки що функціонувала відносно стабільно.

Тепер їй доведеться конкурувати на європейському ринку з азіатськими переробниками, насамперед індійськими. Виходить, що Путін вирішив слідувати "формулі" Бжезинського: "Проти Росії, на руїнах Росії та за рахунок Росії". А все тому, що Москва постачає в Індію нафту з дуже низькою маржею. Однак тепер індійські партнери вибиватимуть російських переробників з європейського ринку.

Нагадаємо, банки та фінансові установи Індії обережно ставляться до клірингових платежів, щоб не порушити запроваджені Заходом щодо РФ санкції. Поки що Делі не хочуть купувати російську нафту за американські долари.

У січні головна експортна марка російської нафти Urals коштувала у середньому 49,48 долара, подешевшавши на 42% у річному обчисленні.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Анастасия Югова

Останні новини