26 липня 2023, 11:19

У МВФ дали прогноз, до чого призведе зерновий шантаж Росії: "Ціни зростуть на 10–15 %"

Після одностороннього виходу Москви із зернової угоди очікується підвищення світових цін на пшеницю й інші види злакових.

У МВФ дали прогноз, до чого призведе зерновий шантаж Росії: "Ціни зростуть на 10–15 %"

Головний економіст Міжнародного валютного фонду П'єр-Олів'є Гурінша прогнозує, що після демаршу Кремля з виходом із Чорноморської зернової угоди ціни на зерно у світі можуть зрости, передає Діалог.UA.

За словами фінансового аналітика з МВФ, зернова угода зіграла "дуже важливу роль" у забезпеченні значних поставок зерна з України. Постачання українського зерна дало змогу значно пом'якшити ціновий тиск на продовольство у багатьох державах світу. Тепер же через шантаж з боку РФ із цінами з'являться проблеми.

"Прогнозуємо, що зростання цін на зерно у світі коливатиметься у межах 10-15%", - припустив Гурінша.

Ми бачимо, що у МВФ старанно просувають наратив "величезної важливості" зернової угоди. Хотілося б ще, щоб ці добродії з Фонду не забували регулярно вказувати причину, звідки взялися ці проблеми із зерном, а саме: через розв'язану війну РФ проти України, яка їй абсолютно не загрожувала.

Нагадаємо, 17 липня Росія офіційно вийшла із зернової угоди, при цьому звинувативши Україну в ударах по незаконно побудованому мосту через Керченську протоку.

Світовий ринок відреагував на шантаж режиму Путіна зростанням цін на продовольство.

Як повідомлялося раніше, Європа запропонувала вирішення проблеми з вивезенням і реалізацією українського зерна й іншої продукції.

Автор: Святослав Рыбальченко

Останні новини