26 липня 2023, 19:14

Сі відвертається від Москви: Китай на 77 % збільшив транзит товарів в обхід РФ

За перше півріччя 2023 року Китай майже вдвічі збільшив постачання товарів до Європи в обхід Росії.

Сі відвертається від Москви: Китай на 77 % збільшив транзит товарів в обхід РФ

Китай скорочує співпрацю з Росією, яка потрапила під санкції. Обсяг транзиту китайських товарів до Європи через РФ за 2022 рік впав на 30%. І, судячи з останніх новин, це тільки початок.

Про це повідомляє видання The Moscow Time.

РФ не вдається бути частиною Великого шовкового шляху Китаю. КНР почала активно розвивати свій новий проєкт Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ), який йде в Європу в обхід РФ. За перші півроку 2023-го цей шлях збільшив обсяги транзиту на 77%, досягнувши 1,3 млн тонн.

Природно, це вдарило по російському транзиту китайських товарів до ЄС, який ще торік упав на 30%. Падіння триває і зараз, що негативно позначилося на доходах Москви.

Зазначимо, що ТМТМ проходить через Казахстан, Каспійське море, Азербайджан, Грузію та Туреччину. Наразі країни-учасники проекту працюють над створенням єдиного оператора, який скоротить термін поставок товарів до 10-15 днів.

На сьогодні Росія є токсичною, зокрема як економічний партнер, через агресивну політику та накладені на неї санкції. Китай це розуміє, у зв'язку з чим активно розвиває транзитний проєкт в обхід РФ, щоб скоротити для себе ризики.

Ситуацію прокоментував російський блогер Анатолій Несміян (Ель Мюрид).

"Мета Китаю тут насправді читається досить ясно. Мова не про те, щоб позбавити північного сусіда вигідних транзитних контрактів, хоча це само собою. Тут трохи складніше завдання: забезпечити ресурсну незалежність середньоазіатських держав від Росії та, природно, прив'язати (точніше, переприв'язати) їх до Китаю. Російський вплив у Середній Азії і без того перебуває на знижувальному тренді, Китай додає йому динаміки", - написав експерт.

Він запевнив, що у Кремля на сьогодні немає жодної можливості виправити цю ситуацію. Навіть залякати середньоазіатські країни не виходить після того, як "спецоперація" продемонструвала військову неміч РФ.

Раніше повідомлялося, що Китай підтримав банківську ізоляцію Росії.

Ми також писали, що у МЗС Китаю підтвердили підтримку виходу України на кордони 1991 року.

Автор: Татьяна Шевченко

Останні новини