9 червня 2024, 14:25

В Україні скасували відключення електрики: експерт розповів, що потрібно для зникнення графіків

Експерт розповів, які дві зміни "Укренерго" варто внести, щоб полегшити ситуацію з електрикою по всій країні.

В Україні скасували відключення електрики: експерт розповів, що потрібно для зникнення графіків

9 червня було справжнім вихідним для більшості українців, які стикаються з відключенням електрики в останні тижні. Стало відомо, що графіки погодинних відключень скасували по всій Україні.

Про це повідомили в "Укренерго".

У прес-службі енергетичного регулятора назвали і причини таких послаблень. Першочергово це, звісно, введення у мережу відремонтованого енергоблоку АЕС, яке глава компанії Володимир Кудрицький анонсував ще 8 червня. Зниження енергоспоживання внаслідок вихідного дня стало другою причиною.

Ще 8 червня ситуацію в енергосистемі виданню "Телеграф" прокоментував професор Києво-Могилянської школи керування Геннадій Рябцев. Співрозмовник ЗМІ вказав на дві найелементарніші причини нестачі енергії у мережі та як наслідок відключень.

По-перше, Рябцев звернув увагу на постанову уряду №600, згідно з якою об'єкти критичної інфраструктури не підлягають відключенню. Саме таких об'єктів критичної інфраструктури зареєстровано занадто багато, наприклад, професор вказав на Національний цирк України, який у цьому списку виглядає недоречно.

По-друге, експерт звернув увагу на нерівномірний розподіл потужностей по всій території. Так, у деяких регіонах місцеві жителі сиділи у темряві по 9 годин, тоді як в інших відключень не було зовсім. Рябцев звернув увагу на Київ і Київську область, де часто скаржилися на постійні відключення, а потім з'ясувалося, що Київ від "Укренерго" отримує 80% необхідних потужностей, а область - 68%. І тоді як у столиці на такий стан справ скаржилися, то в інших куточках країни отримання 80% потрібних потужностей сприйняли б як свято.

Нагадаємо, з 1 червня тариф на електроенергію в Україні зріс до 4,32 грн/кВт-год. Економічно обґрунтований тариф водночас пропонували у розмірі 7,5 гривні.

Автор: Павел Приходько

Останні новини