14 лютого 2023, 08:46

Forbes назвав нову гостру проблему для світового ринку продовольства, пов'язану з війною в Україні

Десятки мільйонів людей в усьому світі покладаються на нашу країну у плані зерна та рослинної олії, але є проблема.

Forbes назвав нову гостру проблему для світового ринку продовольства, пов'язану з війною в Україні

Небезпеку для світового ринку продовольства становить не тільки блокада Росією українських морських портів. Як пише впливове американське видання Forbes, нова проблема - заміновані українські поля.

У великому матеріалі ситуація розглядається комплексно: і те, скільки часу та грошей може знадобитися для очищення української території від мін і снарядів, і те, якої шкоди це завдає світовому ринку зерна або рослинної олії. Іноді наявність навіть однієї міни на полі робить його непридатним для посівів, а щоб очистити його, може знадобитися кілька тижнів роботи фахівців.

За словами представників британської неурядової організації HALO Trust, що займається розмінуванням, є чимала черга заявок від українських фермерів на їхні послуги. Це робота на довгі місяці, враховуючи, що потенційно замінованими можуть бути до 40% української території. Також зараз українські фермери зіткнулися з численними іншими проблемами, яких не було до війни: окупантами знищено чи понівечено зерносховища, злетіли ціни на пальне, є складнощі з пошуком і транспортуванням зерна для посівів, відключення електроенергії через ракетні атаки агресора.

Усе це створює передумови для того, щоб криза на світовому ринку продовольства продовжилася і цього року.

Десятки мільйонів людей в усьому світі покладаються на країну у плані зерна та рослинної олії, але знешкодження бойової вибухівки після неспровокованого російського вторгнення коштує дорого, та навіть з урахуванням благодійності мільярдера Воренна Баффета цей процес може затягнутися на місяці.

Хоча близько 10% порушеної війною території становлять сільськогосподарські угіддя, за оцінюванням урядів України та США, приблизно половина нещасних випадків із наземними мінами в Україні пов'язана із сільськогосподарськими роботами. Токсичний важкий метал із вибухових пристроїв часто залишається після деокупації територій.

Forbes наводить як приклад тільки один із випадків підриву у полі на Київщині: від сільськогосподарського трактора, що підірвався на міні у Броварах, залишилася обвуглена грудка зі сталі та гуми. На щастя, фермер вижив. Але бригаді зі спеціальними навичками, деякі з яких були свідками вибуху, потрібні були тижні, щоб очистити поля й інші місця поблизу від вибухових речовин, закопаних російськими військами, які відступали.

Раніше генерал-майор СБУ Віктор Ягун в інтерв'ю народному депутату Олексію Гончаренку заявив, що Путін намагається провокувати голод. Мета кремля - світова продовольча криза.

Повідомлялося, що на продовольчому ринку назріває "ідеальний шторм".

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!!

Автор: Марина Журавлева

Останні новини