16 квітня 2023, 14:41

Уперше за 300 останніх років: сьогодні у Києві відбулася унікальна подія

Собор Успіння Пресвятої Богородиці є головним соборним храмом Києво-Печерської лаври та "богоствореним" прообразом усіх монастирських храмів Стародавньої Русі.

Уперше за 300 останніх років: сьогодні у Києві відбулася унікальна подія

Сьогодні у Києві відбулася подія історичного масштабу та значущості: вперше за 300 останніх років в Успенському соборі Києво-Печерської лаври великоднє богослужіння проводили українською мовою. Про це повідомляють інформаційні агентства, нагадуючи про переломний момент у ситуації навколо головного монастиря всіх православних, контроль над яким навесні нинішнього року втратила УПЦ Московського патріархату.

Фрагмент відео публікує Телеграм-канал "Україна 365".

Собор Успіння Пресвятої Богородиці (в ужитку "Велика церква") є головним соборним храмом Києво-Печерської лаври та "богоствореним" прообразом усіх монастирських храмів Стародавньої Русі.

Собор є усипальницею київських князів і був закладений в 11-му столітті 1073 року з ініціативи православного ченця Феодосія Печерського.

Представники УПЦ московського патріархату також проводили сьогодні великоднє богослужіння в Лаврі - у церкві преподобного Агапіта Печерського.

Раніше Зеленський записав звернення до українців із Києво-Печерської лаври з нагоди Великодня.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Марк Ворошилов

Останні новини