14 вересня 2023, 19:42

Маск не виключив, що ШІ вб'є людство, й оцінив імовірність такого сценарію

У Сенаті США відбулися слухання щодо контролю за штучним інтелектом за участю Ілона Маска, Білла Гейтса та Марка Цукерберга.

Маск не виключив, що ШІ вб'є людство, й оцінив імовірність такого сценарію

Американський підприємець та інженер, засновник SpaceX і Tesla Ілон Маск не виключає, що у майбутньому штучний інтелект може вбити людство. На його думку, ймовірність такого сценарію "вища за нуль".

Таке застереження бізнесмен озвучив після тригодинних слухань у Сенаті США щодо контролю за ШІ, у яких, крім Маска, взяли участь, зокрема, ще двоє провідних представників техноіндустрії Білл Гейтс і Марк Цукерберг, передає CNN.

Оцінюючи ризики, пов'язані зі штучним інтелектом, засновник SpaceX заявив, що наслідки помилок ШІ "дуже серйозні".

Він прогнозує, що минула зустріч залишить помітний слід в історії та матиме важливе значення для майбутнього цивілізації.

Білл Гейтс, зі свого боку, під час зустрічі розглядав ШІ з точки зору інструменту для боротьби з голодом у світі, а інший неназваний учасник слухань закликав вкласти десятки мільярдів доларів у "трансформаційні інновації", які допомогли б визначити переваги ШІ.

За підсумками засідання учасникам не вдалося досягти консенсусу щодо конкретних законодавчих норм у сфері нагляду за ШІ.

При цьому Маск вважає, що у США, ймовірно, буде створено окреме агентство з регулювання штучного інтелекту. 

За словами підприємця, перед законодавцями стоїть завдання просувати переваги ШІ, одночасно з цим пом'якшуючи його соціальні ризики.

Тим часом генеральний директор IBM Арвінд Крішна висловив упевненість, що державна політика має регулювати ризиковане використання ШІ, а не тільки самі алгоритми.

У зустрічі взяли участь керівники технологічних компаній, лідери громадської думки та близько 60 сенаторів. Слухання були організовані лідером більшості у Сенаті Чаком Шумером.

Сенатори, які прийшли на зустріч, заявили, що ознайомилися з широким спектром думок. Більшість погодилася з тим, що "ШІ не можна надавати самому собі", розповіла сенатор-демократка від Вашингтону Марія Кантвелл.

"Коли справа доходить до штучного інтелекту, нам не слід думати про автопілот", - процитувала вона головного виконавчого директора Microsoft Сатью Наделлу.

У матеріалі йдеться, що минулі слухання свідчать про усвідомлення політиками того, як штучний інтелект може порушити бізнес і внести зміни у повсякденне життя від підвищення комерційної продуктивності до загрози робочим місцям, національній безпеці й інтелектуальній власності.

Нагадаємо, у травні повідомлялося, що американська влада дозволила компанії Ілона Маска тестувати на людях мозкові чипи. Імпланти від Neuralink підключатимуть до мозку та комп'ютера для відновлення зору та мобільності людей.

Автор: Артем Малиновский

Останні новини