20 вересня 2023, 07:46

Україна готова ввести ембарго на чотири товари з Польщі – ЗМІ

Україна готова ввести ембарго на яблука, капусту, помідори та цибулю з Польщі.

Україна готова ввести ембарго на чотири товари з Польщі – ЗМІ

Україна готова ввести ембарго на яблука, капусту, помідори та цибулю з Польщі. Заступник голови Мінекономіки, торговий представник України Тарас Качка заявив, що на такий крок Київ піде після того, як Варшава відмовилася погодитися на новий механізм ліцензування торгівлі зерном.

Про це він розповів у коментарі польському виданню Rzeczpospolita.

Київ все ще закликає Польщу зробити крок назад щодо українського зерна.

Качка наголосив, що Київ не йде на погіршення відносин із Варшавою, а просто хоче розробити цивілізований метод врегулювання всіх диспутів між країнами.

Київ вів із Польщею п'ять місяців переговори щодо сільськогосподарської продукції українського виробництва. Лише після нульового результату Київ зважився подати до Світової організації торгівлі позов проти Польщі, Угорщини та Словаччини.

Україна хоче довести, що Варшава не мала права вводити обмеження щодо експорту зерна. Київ завжди вів діалог з Єврокомісією, проте Польща хоче стояти осторонь цього процесу. Україна з нетерпінням чекає, коли експортні обмеження на зерно будуть зняті всіма країнами ЄС.

Ще минулого тижня в Єврокомісії заявили, що не будуть після 15 вересня продовжувати обмеження на сільгосппродукцію з України. Однак три країни Польща, Словаччина та Угорщина вирішили продовжити обмеження в односторонньому порядку. При цьому у Варшаві заявили, що вони діятимуть безстроково.

Напередодні президент Польщі Дуда виступив перед Генасамблеєю ООН, приділивши увагу і тематиці українського зерна.

Раніше Шмигаль анонсував компромісне рішення щодо експорту зерна для Польщі, Словаччини й Угорщини.

Нагадаємо, у Варшаві заявили, що з 2024 року припиняють фінансувати допомогу всім біженцям з України.

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини