17 вересня 2021, 23:12

Франція "образилася" на США та скасувала знакову подію

Франція скасувала захід у Вашингтоні, присвячене французько-американській дружбі.

Франція "образилася" на США та скасувала знакову подію

17 вересня у резиденції посла Франції у Вашингтоні планували організувати прийом на честь дружби Франції та США. Однак після того, як США підписали партнерську оборонну угоду з Австралією та Великобританією, захід спішно скасували, повідомляє TRT російською.

Святковий вечір влаштовувався на честь 240-річчя перемоги у битві на Капських островах. Понад два століття тому відбулася історична морська битва, в якій французи підтримали США та виграли бій у Великобританії.

Відзначимо, нове оборонне партнерство AUKUS, яке підписане владою трьох країн, передбачає контракт на будівництво атомної субмарини для Австралії. Франція незадоволена вчинком союзників. Справа у тому, що Париж ще у 2015 році підписав аналогічний договір з австралійськими партнерами. Первісну угоду оцінювали у 43 мільярди доларів. Тепер же Франція залишилася за бортом "жирної" угоди.

Міністр закордонних справ Жан-Ів ле Дріан і міністр оборони Флоранс Парлі у спільній заяві висловилися, що подібний вчинок США та рішення Австралії суперечить духу співробітництва.

Нагадаємо, у червні Володимир Зеленський розкритикував Німеччину та Францію через останню зустріч радників "нормандського формату" та розмови щодо боків конфлікту. Президент зазначив, що західні партнери вперто не називають Москву учасником конфлікту у війні на Донбасі.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба запевнив, що влада хоче пояснень від Німеччини таФранції через запрошення Путіна на саміт ЄС.

А Берлін і Париж вважають, що ЄС потребує діалогу з російським президентом.

Автор: Анастасия Югова

Останні новини