4 листопада 2022, 07:29

У ЄС зробили перший крок щодо передачі заморожених активів ЦБ РФ Україні: у Bloomberg озвучили деталі

У ЄС дали доручення своїм юристам почати готувати конфіскацію активів Центробанку РФ.

У ЄС зробили перший крок щодо передачі заморожених активів ЦБ РФ Україні: у Bloomberg озвучили деталі

У ЄС продовжують вивчати питання щодо можливості використовувати заморожені активи ЦБ РФ для відновлення України. Дискусії поки що перебувають на ранній стадії.

Напередодні журналісти Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з питанням, опублікували статтю щодо можливості передати заморожені активи ЦБ РФ Україні.

Джерело повідомляє, що ЄС залучив юристів для детального вивчення питання. Головне їхнє завдання - юридично зуміти оформити передачу Україні російських активів.

Захід уже відзвітував про замороження близько 300 млрд доларів. Ще у травні представники ЄС відзвітували про заморожування 27 млрд євро, проте з того моменту сума збільшилася у рази.

Станом на 1 січня ЦБ РФ тримав за кордоном 33,9% активів у євро, а це близько 208 млрд доларів.

Відомо, що країни ЄС обговорювали з США можливість заморожування та передавання Україні й доларових резервів ЦБ РФ.

Джерело також повідомляє, що юристам з ЄС необхідно все добре продумати з юридичного погляду, щоб до рішення неможливо було потім підкопатися. Тим часом, щоб передати заморожені активи ЦБ РФ Україні, мають проголосувати всі члени ЄС.

Не так давно український уряд оцінив збитки, завдані війною з боку РФ, у розмірі 750 млрд доларів. Як бачимо, ця сума більше ніж удвічі перевищує заморожені активи ЦБ РФ.

Раніше ми повідомляли, що російський уряд витратив понад 50% рублевих резервів, щоб врятувати державний бюджет.

Нагадаємо, експерти озвучили великі проблеми щодо виплат сім'ям мобілізованих у РФ. Уряду країни доведеться протягом найближчих 6 місяців знайти у бюджеті суму від 900 млрд до 3 трлн рублів.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Дмитрий Мироненко

Останні новини